Как да готвим само за себе си?

Как да готвим само за себе си?

Да приготвяте храна само за себе си е по-трудно, отколкото звучи.  Дори и да започнете да се грижите за прехраната като изключите готвите сами или използвате готови храни и полуфабрикати, бързо ще откриете, че пакетираните в повечето супермаркети храни не са предназначени само за един човек. Възможно е да се храните само по ресторанти или от вериги за бързо хранене. Но ако искате да се храните здравословно, по-добре е да приготвяте сами храната си.

 

1.Мотивирайте се.

Когато някой се храни сам, има нарастваща тенденция да не се затруднява с готвене, тъй като никой друг не настоява и не очаква домашно приготвена храна.  Ако готвите сами, а не се храните по ресторанти или ядете полуфабрикати, ще спестите пари и ще се храните доста по-здравословно. Ако опитате, може да се научите да приготвяте предпочитаните от вас храни

2. Планирайте.
 Времето, прекарано в супермаркета, не се брои за време за готвене, така че се опитайте да ходите там по-рядко. Ако решите какво да си приготвите в следващите няколко дни, ще си спестите няколко разкарвания до магазина.

Съставете списък за пазар и го вземете със себе си. Ще вземете по-добри решения за менюто си в кухнята отколкото в магазина, а и по този начин ще видите дали вече имате някои от необходимите продукти.

Пазете рецептите, които вече сте опитали и са ви харесали. Използвайте ги, когато нямате други идеи.

Стремете се, ако остава храна,то тя да е само за още едно или две хранения. Ако приготвяте храна са себе си, винаги е ваш ред да сготвите. Остатъците от храната ще ви даде кратка почивка от това. Но внимавайте да не прекалите с количествата. Така ще ви се наложи да ядете едно и също цяла седмица. Ако случайно сготвите по-голямо количество, споделете го с приятели или го замразете за по-нататък.

Опитвайте нови рецепти поне веднъж месечно. Така ще обогатите списъка с любими и желани ястия.

  1. Приготвяйте по едно основно ястие на ден. Останалите може да бъдат по-прости и бързи за приготвяне. За закуска може да приготвите яйца, плодове, кисело мляко, овесени ядки или препечени филии. За обяд или вечеря (когато се храните по-леко) може да си направите сандвич, супа, салата, сухари със сирене, варен ориз, задушени зеленчуци или нещо подобно, което не отнема много време за приготвяне.
  2. Заредете шкаф с трайни храни и основни съставки. Когато някоя от тях свърши, запишете я в списъка за пазар и си я набавете при следващото посещение на магазина.

Заредете и използвайте фризера по същия начин, но внимавайте със срока на годност на храните.

  1. Купувайте малки разфасовки. При някои храни това е по-лесно, отколкото при други, но при някои е и по-необходимо.Ориз, брашно, фъстъчено масло и овесени ядки се съхраняват лесно на сухи и проветриви места. Консервираните храни са трайни, докато не бъдат отворени.

Купувайте свежи плодове и зеленчуци. Те са полезни и обикновено се продават на грамаж, така че може да купите само една краставица или домат ако пожелаете. Лесно може да изпечете или да приготвите на пара царевица, картофи или порция зеленчуци.

Бъдете изобретателни.  Вероятно и вашият магазин предлага готови бургери или продукти за тях. Но те са доста по-скъпи от насипната кайма например. Ако вземете пакет кайма, може да направите своя бургер като вземете част от каймата и я запечете на тиган.

Използвайте полуфабрикатите и готовите храни за вдъхновение. Огледайте се в супермаркета за салатен бар или приготвени заготовки. Може да използвате такива в умерени количества. Може да купите пакет замразени предварително приготвени зеленчуци  и замразено месо и да използвате количество,  необходимо за едно ястие. Остатъкът оставяте във фризера за следващия път.

  1. Споделете храната с приятел, съсед или роднина.

По-големите разфасовки в повечето случаи излизат по-евтино от по-малките. Ако искате да спестите по този начин и предпочитате да купувате по-големи количества, но не желаете да изхвърляте храна, се опитайте да намерите някой, с който да разделите количеството, или просто замразявайте излишното.

 

  1. Пригответе или си купете миксове.

Ако обичате печива и сладкиши, опитайте да приготвите сами сместа за мъфините или палачинките. Смесете само сухите съставки на едно място, течните ще добавите, когато дойде моментът да сготвите. По този начин може да използвате само толкова от сместа, колкото ви е необходима за закуска например. Може да потърсите в интернет различни домашни миксове, които да използвате.

Направете си и миксове за супа. Може да смесите различни зеленчуци, ориз и грах, паста, за да имате готова суровина за вашето следващо ястие. Имайте предвид само, че различните продукти отнемат различно време за приготвяне. Направете вашите миксове, съобразявайки се с това.

Съхранявайте миксовете в кутии. Може да надпишете кутиите с информация какво съдържат и евентуално какви дози да се използват при гответе.

  1. Замразявайте храната на порции.

Замразявайте несготвената храна в единични порции. Ако купите по-голямо количество храна от магазина, е препоръчително да го разпределите на по-малки порции, преди да го замразите или поставите за съхранение.

Може да замразите приготвени съставки за вашите бъдещи ястия. Например ако запържите кайма с лук, чесън или подправки, изцедите течностите, огладите и след това замразите на порции, то вече имате готова смес за спагети, омлети или каквото пожелаете.

Замразявайте продукти със сос или марината в торбички. Пакетирайте на единични порции. Когато дойде време за сготвите някоя – използвайте една или две от тях, като ги размразите за една нощ в хладилника, така че да се овкуси  добре продукта от соса в пакета.

Замразявайте готовите ястия на порции. Това е чудесен начин да избегнете яденето на едно и също ястие няколко дни подред. Също така имате готова  храна за моментите, когато нямате възможност и време да готвите.

  1. Винаги имайте нещо готово под ръка във фризера. Със сигурност има дни, в които нямате време за приготвяне на храна. Тогава може да размразите и притоплите  останала от преди порция, или да приготвите нещо бързо като омлет или задушени картофи.
  2. Поглезете се. Направете си малка шоколадова торта, опечете си пресен хляб или кекс. Ако сте приготвили по-голямо количество, може да замразите тестото или вече опечената храна.
  3. Направете храненето специално. Дори и да се храните сам, направете го на масата. Използвайте хубавите си чинии, запалете свещ, пуснете хубава музика и седнете да вечеряте например.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *