Как да учим по-малко и по-ефективно?

Как да учим по-малко и по-ефективно?

notesУсвояването на нов учебен материал изисква усилия, а често имате съвсем малко време за това или много трудно успявате да се концентрирате. Понякога, колкото повече се опитвате, толкова повече се отчайвате и изпадате в ситуацията „това не мога да го науча“ или „явно съм много глупав/а“. Спокойно, няма такова нещо! Замисляли ли сте се, че подходът ви вероятно е неправилен и неефективен? Опитайте със следните съвети, може нещо да се промени.

  1. Учете на по-малки сесии – Способността за усвояване на информация намалява след 25-30 минути пълна концентрация, затова ще бъде по-ефективно за раздробите учебния процес на малки сесии.  В почивките се развличайте с нещо забавно и отпускащо.
  2. Обособете зона за учене – Не учете там, където вършите нещо друго, мозъкът запомня и асоциира определена информация с конкретни места, не го обърквайте. Избягвайте да четете и пишете в леглото, пред телевизора и на други неудобни места. Разбира се, това не означава, че сте длъжни да имате собствен кабинет – едно добре подредено бюро или маса стига, за да се концентрирате върху ученето.
  3. Избегнете белите петна – Проблемът при много учащи е, че въпреки посветения интелектуален труд, на теста или изпитването, не могат, колкото и да се напрягат, да извикат в паметта си прочетеното. Причината за тези бели петна е, че хората в голямата си част помнят добре неща, които са приложили на практика, с които са емоционално свързани или на момента нещо им подсказва за тях. Докато учите, се фокусирайте, изпитвайте се, задавайте си въпроси, не гледайте само нанизите от букви по листа.
  4. Водете си бележки или слушайте внимателно – Добрият план и ключови думи веднага ще се отпечатат в паметта ви, но те няма да сработят толкова добре, ако не слушате преподавателя. Не се концентрирайте само върху листа пред вас, слушайте с възможно най-голямо внимание, участвайте в дискусиите и ще видите колко по-лесно после само с няколко ключови думи или термини ще възвърнете голяма част от информацията.
  5. Преподавайте – Някога като деца разказвали ли сте приказки на играчките? Това не означава, че отново трябва да се спрете на неодушевени предмети, разкажете новата информация на приятели, роднини и разбира се, ако материята не се харесва на никого, пак ще се наложи да я преподавате на въображаем приятел или ученик, на себе си или на портрета на стената. Важното е, прочетеното да мине през центровете на мозъка, отговорни за възпроизвеждане на информация.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *