Как да преодолеем раздялата?

Как да преодолеем раздялата?

image121Всички сме го изживели – били сме изоставени или предадени от хора, на които сме вярвали. После със седмици, а понякога с месеци не можем да се съвземем, чувстваме се смазани и депресирани. Ако не се овладее, това състояние може да има сериозни последици. Необходими са само няколко разумни съвета и малко време, за да спрете да мислите за него/нея, и даже ще се чудите защо толкова сте страдали.

image125Простете. Понякога  просто се случва хората да  не се отнасят добре с нас. Недейте да таите злоба и желание за отмъщение към бившите. Това ще трови само вашия ум, тъй като те най-вероятно са твърде обсебени от себе си, за да обърнат внимание на болката, която причиняват на другите. Приемете чувствата си, каквито са – те са вашата защитна реакция. Помислете за грешките, които сте допуснали – вината рядко е само в единия. Простете и на себе си!

Дайте си пространство. Старата поговорка „Далече от очите – далече от сърцето” е вярна. Когато се обградите с други хора, този човек ще остане в миналото. Не отивайте там, където знаете, че ще бъде той/тя, а ако случайно се засечете не побягвайте като изплашено животно, спокойно поздравете и ангажирайте вниманието си с други хора.

image122Дайте си време. Чувствата и емоциите няма да изчезнат за една нощ, но ще отшумят – бавно и сигурно. Не задържайте в себе си чувствата си, това ще има ефекта на тапа от шампанско – не се знае кога ще изгърми. Споделете с родител или близък приятел; ако се притеснявате от реакциите им, започнете да си водите дневник, в който да излеете душата си.

Контролирайте мислите си. Когато започнете да мислите за него/нея, спрете! Вие имате силата да направите това. Прехвърлете мисли си върху нещо друго – например:„Какво стана в работата днес? Кой е този сладък нов ученик в съседния клас? Ще доведе ли глобалното затопляне до смъртта на човечеството?” и т.н.

Дистанцирайте се от социалните мрежи. Спрете да проверявате дали е онлайн. Скрийте публикациите му/й във Facebook. По този начин няма да прекратите приятелството (това е детинско и проява на безсилие), но и няма да виждате постове, които да ви карат да мислите за него/нея.

image123

Загърбете спомените. Изхвърлете или дарете всички предмети, които ти напомнят за този човек. По-лесно се забравя някой, когато не си обграден от предмети и спомени за него.

Погрижете се за себе си. Вие сте най-важният човек във вашия живот – не го забравяйте. Правете неща, които да ви радват и ви карат да се чувствате щастливи. Спортувайте, отидете на почивка, излизайте с приятели, поглезете се в СПА център… Започнете ли да мислите за щастието си, значи вече сте преодолели раздялата!

image126

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *