Как да запазим розите свежи за по-дълго време?

Как да запазим розите свежи за по-дълго време?

image110Розите са красиви и ароматни цветя, които доставят наслада и за окото и за обонянието, но как да задържим прекрасния букет свеж по-дълго време?

Преди да ги сложите във вазата, отрежете стъблата на розите под ъгъл 45⁰ и очистете дръжката от листа до нивото на гърлото на вазата. Така ще премахнете излишните листенца, които няма да се виждат, а потопени изцяло бързо ще изгният и замърсят водата.

Напълнете вазата с много вода, оставете празна само четири пръста от нея. Водата трябва да е прясна и студена. Розите имат нужда от много вода, особено след като бъдат откъснати. Аранжирайте цветята по ваш вкус, но се уверете, че стъблата са до дъното на вазата. По този начин те ще могат да достигат водата, която им е необходима, за да останат свежи.

Попитайте в близкия цветарски магазин за добавка към водата на цветята, тази „храна за цветя” ще им осигури нужните хранителни вещества и ще ги запази свежи за по-дълго време.

Друг метод е да добавите ¼ чаена лъжичка белина на 1 литър вода. Това ще поддържа нивото на бактериите ниско. Само внимавайте да не сложите прекалено много белина, защото ще навредите на розите. Добавянето на стотинка или таблетка аспирин във водата също контролира нивата на бактерии.

Сменяйте водата на всеки два – три дни, това ще осигури незамърсена среда на розите. Каквито и мерки да сте взели, за да стопирате развитието на бактериите, това няма да ги спре, и трябва да подновявате водата през няколко дни. Подрязвайте загнилата част на стеблата (около 0.5см) под ъгъл от 45⁰ и отново сложете добавки във водата.

Дръжте розите на студено. Цветовете ще останат свежи по-дълго, ако избягвате да поставяте вазата в близост до слънчеви прозорци или в топли помещения.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *