Как се правят мартеници?

Как се правят мартеници?

По стара българска традиция на 1-ви Март си подаряваме мартеници с пожелание за здраве и късмет. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. Според обичая, мартениците, носени до първа пролет,  се завързват след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Легендата гласи, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички подаряват мартеници на роднините и приятелите си.

image101

В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – женското начало, здравето, кръвта, зачеването, раждането; бяло – в старите традиции символизира мъжкото начало, силата, а по-късно – чистота, непорочността, радостта и красотата. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукани бял и червен конец за здраве и против уроки.

Най-типичните мартеници са Пижо и Пенда, гривните и пискюлите. Ето как, стъпка по стъпка, сами да си изработите бели и червени мартенички.

Гривна

От бяло и червено памучно кълбо отрежете конци с дължина около 20 см. Свържете долните им краища с възелче. Поотделно усучете всеки конец надясно. После ги пуснете. Така те сами ще се усучат един около друг. Направете възелче и в горния им край. Изрежете с ножица стърчащите влакънца. По желание можете да нанижете няколко мъниста,  преди да направите второто възелче.

image99
Пискюли
Изработете дълга гривна по гореописания начин. Намотайте червен конец 50-60 пъти около картонче с размерите на визитна картичка . Прокарайте в средата единия край на гривната – под намотаните конци, и го завържете на възел. Изнижете пискюла от картончето. „Главичката” ще направите, като на около 0,5-1 см от горния му край навиете няколко пъти бял конец. Захванете с него и края на гривната и го завържете на възел. Разрежете в основата пискюла, за да получите ресничките . За да не останат някои нишки по-дълги, други – по-къси, ги подравнете с ножица.

image96

По същия начин изработете белия пискюл. През горната му част прокарайте другия край на двуцветната гривна и го завържете на възел. „Главичката” завържете с намотан няколко пъти около нея червен конец.  Завържете двуцветната гривна на фльонга.

image97

Пижо и Пенда
От готовите пискюли можете да направите любимите на децата народни герои Пижо и Пенда. Момчето винаги е бяло, а момичето – червено.

Разделете готовия бял пискюл на четири равни части. Усучете и завържете червен конец около крайните две снопчета – това ще са ръцете. Не забравяйте да оставите „пръсти”. Подравнете стърчащите нишки с ножица.

Съединете средните две снопчета и ги завържете през центъра с навит няколко пъти червен конец, за да получите пояса (кръста) на Пижо .

Пак разделете средните снопчета на две. Направете крачетата по същия начин като ръчичките.

Пенда се изработва по същия метод. Единствената разлика е, че тя няма крачета, защото е с рокля.

image95

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *