„Викингска диета” удължава живота с 30%!

„Викингска диета” удължава живота с 30%!

image92В представите си свързваме вдикингите със сила, издръжливост и здраво тяло. Питали ли сте се защо е така? Не е само ген, храната, която са яли също е била много важен фактор. Последните изследвания на „Датския институт по епидемилогия и ракови заболявания” установи, че тази скандинавска диета може да ви помогне да живеете значително по-дълъг живот в сравнение с модерните диети. Това проучване в Дания показва, че използването на тези традиционни, здравословни хранителни продукти може да подобри здравето и живеете до 30% по-дълго.

В него са взели участие 57 053 датчани на възраст между 50 и 64год., които са предоставили записи на храненето си за период от 12 години. Според данните, тези които са спазвали Викингската диета и са предпочели традиционните им хранителни продукти са намалили риска за себе си с една трета!

Датското изследване разработва индекс на храните, като изследва традиционните Викингски храни и очакваните ефекти от приема им, дали подпомагат здравето и по какъв начин са обвързани с всички причини за смъртност.

Яжте зеле, нерафиниран ръжен хляб, кореноплодни зеленчуци (моркови, цвекло, ряпа и др.), студеноводни риби, телешко, дивеч, овесени ядки, ябълки и круши. Според изследванията тези храни могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Когато ядете зеле, вие също така помагате на организма си да се изчисти от канцерогени и токсини. Ръженият хляб се оказва особено полезен при мъжете. Тези, които са яли по-големи количества са удължили живота си с невероятните 36%! При жените най-голямо дълголетие се постига чрез увеличаването на приема на кореноплодни зеленчуци – до 25%.

 

Тези традиционни Викингски храни  осигуряват на организма минерали, витамини, магнезий, калий, Витамин С, Витамин В и В-12, тоест всичко необходимо и нищо ненужно или вредно. Не махайте солта от менюто си, но я ползвайте умерено – съдържащият се в нея натриев хлорид също е от значение за организма.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *