Как да станете вегетарианец?

Как да станете вегетарианец?

Има много възможни причини, за да станете вегетарианец. Някои го правят за по-здравословен начин на живот, други пък избират вегетарианството за защита на животните или опазването на околната среда.  Противно на схващанията на повечето хора, вегетарианството не е скучно и огранизчаващо. Напротив то може да е толкова разнообразно, колкото вие искате да е. Използвайте съветите как да станете вегетарианец, и изключете месото от вашето меню завинаги!

Стъпка 1:  Установяване на причините и споделяне с останалите

  1. Определете вашите причини да станете вегетарианец.

 Определяйки причините да сте вегетарианец и ако сте убеден и вярвате в това, то ще ви е по-лесно да свикнете с новия си начин на живот. Да сте сигурни в причините ще ви е от полза, когато обяснявате на околните, защо сте вегетарианец. Ако имате готов отговор на тези неизбежни въпроси, ще улесни доста промяната.

Често причините за това някой да изключи месото от менюто си включват морални и етични опасения, за това как се отглеждат животните по фермите, религиозни убеждения, проблеми със здравето,  желание за опазване на околната среда или комбинация от тях.

Някои вегетарианци, не харесват вкуса и усещането на местото от ранна възраст, а други просто се чувстват свързани с природата и животните и не желаят да им навредят, използвайки месото като храна.

  1. Покажете вашия избор на света.

Започнете със семейството си.  Това ще им покаже промяната в менюто ви, която е необходимо да се направи, както и ви дава възможността да обясните мотивите си първо на близки до вас хора, които вероятно ще ви подкрепят. Бъдете готови да се сблъскате и с неразбиране от някои хора. Повечето хора не приемат за нормално да се яде само вегетарианска храна. Така че ако някой ви попита защо сте вегетарианец, бихте могли да отвърнете с обратния въпрос – Защо ядат месо?

Може да подкрепите избора си и с факти от някое проучване. Въпреки, че не е необходимо да обосновавате решението си, понякога е по-добре да сте подготвени с факти, за да избегнете и да се предпазите от негативни и безполезни коментар относно вашия избор. Добър довод за да защитите решението си е това, че вегетарианството е много здравословен начин на хранене, друг такъв е , че ви е жал за животните и това ви спира да ги използвате за храна.

Когато информирате семейството ви, бъдете спокойни и учтиви, дори и те да не приемат добре вашия избор.

Избягвайте споровете. Някои хора може да определят решението ви като политическа позиция и дори и като лична обида.  И в двата случаи това е досадно и нечестно и е възможно да доведе до момент, в който сте засипани от аргументи как човешките същества трябва да ядат месо. Опитайте се да избегнете спора, като обясните колко добре се чувствате от избора си да сте вегетарианец.

Предложете на семейството и приятелите си да им сготвите нещо вегетарианско. Едно вкусно ястие често е по- добър аргумент от думите.

Стъпка 2: Вегетарианско хранене

  1. Намерете различни вегетариански рецепти.

Вземете си готварска книга или потърсете в интернет сайтове за вегетарианска кухня, това ще ви даде много идеи за вашето меню. Този нов начин на хранене ще ви покаже много нови храни, за които преди не сте се сещали. В някои страни има организирани вегетариански фестивали и изложения, на които може да се запознаете и да опитате много нови и различни храни.

Ако харесате някое определено ястие във вегетариански ресторант, поискайте рецептата. Ако те се съгласят да я споделят с вас, това може да стене любимо ястие, което да приготвяте вкъщи.

Ако имате приятели вегетарианци, поискайте от тях съвет какво бихте могли да ядете и ако може да споделят различни рецепти.

  1. Започнете да пазарувате като вегетарианец.

Ще откриете голямо разнообразие от вегетариански храни в големите вериги, био магазините или по фермерските пазари. Когато престанете да слагате месо в пазарската количка, пред вас ще се открие съвсем нов свят. Като пример може да опитате следните храни:

Потърсете екзотични плодове и зеленчуци като нар, грейпфрут, личи или друга не много популярна храна.

Потърсете различни житни култури като орозо, киноа, кус-кус, ечемик и други. Те също са много вкусни.

Ще откриете, че повечето супермаркети предлагат много заместители на месото, като соеви наденици, бургери, салами и подобни. Не всеки вегетарианец обаче обича тези заместители. За някои ароматът и вкусът на месо в тях са твърде силни. Все пак е добре да опитате някои от тях, за да прецените дали на вас ви харесват подобни продукти, тъй като те ще ви дадат още по-голямо разнообразие в менюто.

Опитайте храни като тофу, темпе и сейтан. Те могат да бъдат приготвени по много различни начини, както и да се използват вместо месо в различни рецепти.

  1. Научете се внимателно да четете етикетите.

Има доста добавки, сгъстители и други подобни, които са с животински произход, например желатина. Трябва да знаете кои съставки трябва да избягвате и да си спомните за тях, когато пазарувате. Малък списък с номерата и имената на тези добавки ще ви помогне като начало. Ако имате съмнения, не купувайте продукта, докато не проверите какво точно съдържа той.

  1. Разберете от какво има нужда организмът ви.

Уверете се че все още приемате достатъчно витамин  B12, калций, протеини и други витамини и минерали, които се приемат основно от месото. Може да приемате витамини и калций на таблетки, но все пак опитайте се да си набавяте необходимото чрез храната.

 Ако все още ядете млечни продукти и яйца, набавянето на  B12 ще е по-лесно. Веганите може бе ще трябва да приемат добавки, за да осигурят необходимите нива на витамина. Ако усетите, че обонянието ви отслабва, приемайте повече витамин B12.

Имайте предвид, че много хора ще ви питат откъде набавяте необходимите нива протеин и как имате енергия. Може да припомните на тези хора, че много храни съдържат протеин. Погрешно е да се смята че той се съдържа само в месото и яйцата. Нещо повече, повечето растителни храни съдържат незаменими аминокиселини в различни количества и комбинирането например на ориз и бобови култури в един и същи ден, ще допринесе за правилния баланс. Някои продукти като соята съдържат всички необходими аминокиселини.

Имайте предвид, че премахването на местото и храненето само с полуфабрикати, сладки, закуски и т.нар бърза храна е нездравословно. Вегетарианци, които се хранят по този начин и никога не приготвят храни със зеленчуци, зърнени или бобени култури и други, не са в добро здравословно състояние и вероятно имат дефицит на важни елементи.

  1. Яжте сезонни продукти.

Тази практика ще ви спести пари и ще ви набави необходимите витамини. Колкото са по-свежи и пресни плодовете и зеленчуците, толкова са по-здравословни.

Вземете си готварска книга, която да обхваща всички сезони. Това ще ви помогне да имате разнообразие от различни ястия с преобладаващите плодове и зеленчуци.

Дали да използвате само органична храна или не е нещо, което сами трябва да прецените. Преди това може да прочетете повече информация за обикновените и екологично чисти или т.нар. био продукти. Био продуктите може да са по-скъпи, но от своя страна имат по-малко нитрати и пестициди.

Ако имате възможност, най-добре е сами да отглеждате зеленчуците и плодовете си. Няма нищо по-добро от свеж продукт, директно откъснат от градината. Може да посадите някои неща и в домашна обстановка, отгледаните в саксия марули, малки домати или подправки също да добър вариант.

Стъпка 3: Намаляване на апетита за месо

  1. Направете промяната постепенно.

Първоначално се опитайте да намалявате постепенно месото и да увеличавате безмесните ястия. Свикнете с вегетарианските храни преди да се откажете напълно от месото. Премахвайте различните месни продукти едно по едно. Може да пробвате със следния график:

Първо ограничете пилешкото месо и рибата.

След седмица премахнете от менюто свинското, което включва и бекон, шунка и всички производни

След още една седмица спрете червените меса като телешко.

И накрая, след още седмица две, премахнете от менюто всички морски като раци, скариди, калмари и др.

  1. Възможно е да имате няколко пристъпа на глад за месо

В първите дни, когато станете вегетарианец, няма как да не ви се дояде месо поне веднъж или два пъти. Просто помнете че вие сами сте избрали това. Подобни пристъпи са нормални, и ще усетите че те намаляват и изчезват с времето, както и че вие самите се чувствате по-добре.

На много хора им отнема само няколко седмици за изключат изцяло месото от менюто си и да елиминират глада за месо.

Понякога е добре да спрете да ядете месо изведнъж и да изтърпите желанието за месо няколко седмици, докато това желание намалее и изчезне напълно.

Ако не можете без месо и хапвате по някога такова, опитайте да ядете изцяло вегетарианска храна няколко дни през седмицата. Постепенно увеличавайте дните, докато накрая изцяло спрете приемането на месни продукти.

Запомнете, ако си позволявате някакво месо или риба, дори и в малки количества, не сте вегетарианец. Тази форма на хранена е приела името полу-вегетарианец или навлязлото наскоро понятие флекситарианец. Ако продължавате да ядете риба и морски дарове, тогава може да се определите като песцетарианец. За да се причислите към вегетарианското общество, е необходимо да изключите изцяло, месни, рибни и морски храни.

  1. Уверете се че се храните достатъчно.

Ако не приемате достатъчно храна, е възможно отново да започнете да усещате глад за месо. Протеини има в почти всички видове храни, така че може да сте сигурни, че ще си набавите необходимото количество, особено ако приемате 1200 или повече калории на ден. За да си набавите достатъчно калории и здравословни мазнини, яжте повече семена, ядки и бобови култури.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.