Кои са основните алергени в храните?

Кои са основните алергени в храните?

image85Произходът на думата „алергия” идва от гръцките думи allos (друг, различен) и ergos (дейност). Причината за това найменование е, че организмът разпознава съответните храни като вражески и се опитва да се бори с тях, което се проявява във видима остра реакция на организма към погълната храна. Отговорът на страдащия от алерии организъм варират от по-леките – пристъпи на кихане, засилени секреции в носа, кожни обриви с придружаващите ги сърбежи, главоболия – до животозастрашаващите подувания на езика и носоглътката, които спират притока на кислород и без своевременна медицинска намеса могат да доведат до смърт. Хранителните алергии не трябва да се бъркат с непоносимост към някои храни. Както виждате при алергиите, тялото реагира с изграждането на антитела, докато при непоносимостта става въпрос за генетично заложена понижена възможност на организма да обработва дадени хранителни групи, поради заниженото количество или липсата на отговорните за тях ензими, които ускоряват метаболитните процеси.

image87Генетичната предразположеност на човека към развиване на алергии е рядко срещана, затова нарастващата склонност на настоящото поколение към алергии от всякакъв вид поражда заключението, че те са предизвикани от нездравословната среда на живот, включваща фактори като мръсен въздух, замърсена почва, отровени водоеми, масово разпространени продукти с ГМО, вече почти задължителното влагане на консерванти (познатите ни Е-та). Жертви на съвременните условия са главно малките деца, които още не са адаптирани към непривичната за ДНК-то им среда.

 

image81Тъй като алергиите, особено тези, които предизвикват по-остри реакции, се отразяват сериозно на начина на живот на страдащите и намаляват тяхната работоспособност, трябва да сте изключително добре информирани за съдържанието на консумираните от вас храни, да ги избягвате и напълно да си ги забраните, ако предизвикват у вас алергични реакции. Незначителните количества могат също да се окажат опасни за вас, затова трябва за разпитвате обслужващия персонал в ресторантите, авиолиниите, хотелите и други за вложените в ястията продукти.
За да се избегнат недоразумения, Европейският съюз (ЕС) въвежда правила за етикетирането на храните с цел потребителят да получава достъпна информация за закупуваните продукти. В България този закон влезе в сила на 13 Декември 2014г.

image82

Ето и пълен списък на основните алергени, за които трябва задължително да сте информирани и да си направите нужните изследвания при специалист алерголог.

СПИСЪК НА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ АЛЕРГЕНИ:

1. Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях, с изключение на:
а) глюкозен сироп на пшенична основа, включително декстроза;
б) малтодекстрини на пшенична основа;
в) глюкозен сироп на ечемична основа;
г) зърнени култури, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.

2. Ракообразни и продукти от тях;
3. Яйца и продукти от тях.

4. Риба и рибни продукти с изключение на:
а) рибен желатин, използван като носител на витамини или каротиноидни заготовки;
б) рибен желатин или рибен клей, използван като подобряващ агент в бира и вино.

5. Фъстъци и продукти от тях;
6. Соя и соеви продукти с изключение на:
а) напълно рафинирани соево масло и мазнина;
б) натурални смесени токофероли (E306), натурален D-алфа токоферол, натурален D-алфа токоферолацетат, натурален D-алфа токоферолсукцинат от соеви източници;
в) фитостероли и фитостеролови естери от растителни масла, получени от соеви източници;
г) растителен станолов естер, произведен от стероли на растителни масла от соеви източници;

7. Мляко и млечни продукти (включително лактоза) с изключение на:
а) суроватка, използвана за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход;
б) лактитол.

8. Ядки, а именно: бадеми (Amygdaluscommunis L.), лешници (Corylusavellana), орехи (Juglansregia), кашу (Anacardiumoccidentale), пеканови ядки (Caryaillinoiesis (Wangenh.)К. Koch), бразилски орехи (Bertholletiaexcelsa), шамфъстък (Pistaciavera), орехи макадамия или орехи Куинсленд (Macadamiaternifolia) и продукти от тях с изключение на ядки, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.

9. Целина и продукти от нея.

10. Синап и продукти от него.

11. Сусамово семе и продукти от него.

12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg или 10 mg/litre, изразени под формата на общ SO 2, който следва да се изчисли за продуктите, предлагани готови за консумация или върнати към първоначално състояние съгласно указанията на производителя.

13. Лупина и продукти от нея.

14. Мекотели и продукти от тях.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *