ГМО нашествие

ГМО нашествие

????????????????????Генно модифицираните организми (ГМО) са основно растения, които преминават през биоинженерна подмяна на ДНК. Понякога инженерите изключват само един ген или добавят нов, с официалната цел да направят растенията по-издръжливи на атмосферни условия, по-дълго съхраняеми и по-устойчиви на хербициди. Крайният ефект трябва да бъде увеличаване на обработваемата площ и изхранване на по-голямо население.

Проблемът е, че досега ГМО не са доказали своите преимущества пред натуралните продукти нито като вкусови качества, нито като принос към околната среда, напротив. Твърди се, че ГМО са резистентни към хербицидите. По принцип хербицидите се създават за борба с плевели, но голяма част от тях влияят на метаболичната дейност и на насажденията, затова се прави генна модификация на самите растения. Съществуват и хербициди, създадени да нападат конкретен вид, но това не важи за широко използвания глифосат. Природата е една крачка напред и изглежда бързо се адаптира към човешките модификации – борбата с плевелите се оказва неуспешна, защото преди въвеждането на ГМО видовете плевели резистентни към глифосат са били 1 на брой (австралийски райграс), а към 2010 година вече са 6. В допълнение резистентните към глифосат видове развиват по-големи листа и по този начин препятстват растежа на насажденията повече от другите, повлияващи се от хербициди. Още по-шокиращото е, че за да се борят с новите супер-плевели от въвеждането на ГМО насам са произведени 1500% повече хербициди. Каква е тогава ползата от генните модификации, след като вместо да предпазват растенията, създават допълнителни препятствия? Тъкмо обратното! Въпреки че самите ГМО насаждения устояват на хербицида, те го пренасят върху нас, защото се отлага в почвата и растението го поема. Някои изследвания доказват, че хербицидите потискат действието на определени ензими в нашето тяло, които са отговорни за обезвреждането на външни патогени, а освен това увреждат чревната флора, препятствайки синтеза на някои аминокиселини. С хербицидите и по-точно с глифосат се свързват зачестилите случаи на диабет, сърдечни заболявания, диабет, аутизъм, рак, затлъстяване, депресия, стерилитет и други.

Самите генномодифицирани организми също предизвикват основателни притеснения. Чрез генното модифициране алергените от един продукт попадат и в други видове, т.е алергените от ядки могат да се пренесат върху ягодите и така да не можете да ядете и двете. ГМО замърсяват съществуващи био видове.

ГМО-тата пренасят генетично трансформирана ДНК в ДНК-то на живите бактерии в стомаха, водейки до непрестанната им репродукция.

В държавите с въведено ГМО, производителите му могат да съдят фермерите, чиито насаждения са заразени, като ги обвиняват в кражба на интелектуална собственост.

Основните генномодифицирани храни са соята, памука, царевицата, захарното цвекло, маслото канола.

Съществува и вид царевица, който е унищожил почти напълно ларвите на пеперудата монарх, оттук тя е застрашена от изчезване в регионите с  такива насаждения.

170 милиона хектара (1,7 милиярда декара) земя на земята са заети с ГМО култури, това приблизително с големина на щата Аляска.

Една от най-либералните държави по отношение на тези култури е САЩ, те са вписани в законите като абсолютно равностойни на натуралните, съществува и акт за протекция на ГМО-храните, който въвежда рестрикции за проучвания относно влиянията на тези храни върху хората, особено ако доказват негативни ефекти. Към момента 70% от храните в американските магазини са ГМО. Около 50 държави, в това число влизат почти всички държави от ЕС, имат забрана или други рестрикции по отношение на отглеждането и продаването на ГМО. За сравнение суверенните държави в света в зависимост от политическия източник са 194-196. За наше съжаление ЕС централизирано вдигна забраната за производство и продажба на ГМО, оставяйки решаването на този проблем на отделните държави членки, а броят на държавите със забрани в световен мащаб ще се намали сигурно наполовина. В България съществува забрана за засяването на ГМО, но не и за продажбата. ГМО съдържат неофициално продуктите със соев лецитин (почти всички шоколади, вафли и други), тези с аспартам (газирани напитки, дъвки и всички продукти, на които пише в съдържанието “подсладител”), а също и тези с царевично нишесте.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *