Как се приготвят спагети Болонезе?

Как се приготвят спагети Болонезе?

Спагетите са бърза и лесна за приготвяне храна, с която можете да нахраните цялото семейство. Сред най-известните рецепти за паста е тази за спагети Болонезе. Технологията за варене на самите спагети и други видове паста обаче е една и съща.

За спагети болонезе (3-4 порции в зависимост от апетита и предпочитанията) ще ви трябват:

Пакетче спагети

Доматен сос или доматено пюре без други овкусители и консерванти

300-400 гр. кайма по ваш избор – най-добре смес

1 с.л сол – за варенето на спагетите, за соса – по ваш вкус, но не слагайте много

Половин глава лук

1 скилидка чесън

Олио

Захар (за соса)

Риган

Босилек

Твърд кашкавал или пармезан

 

Изберете спагети, които са среден размер – нито прекалено тънки, нито прекалено дебели.

spaghetti

spaghettimeasureНужният порцион можете да измерите по следния начин – изрежете върху картон окръжности с размерите на 10 стотинки, 20 ст. и 1 лв. В образуваните дупки поставете наръча спагети така, че да пасват плътно на отворите. 10 ст. е порция за малко дете, 20 ст. за по-пораснало дете, 1 лв.  за възрастен със слаб апетит, а два пъти по 1 лв. за възрастен с повече апетит. Съберете всички порции в общ наръч. Ако имате намерение често да готвите спагети, можете да си вземете и спецално приспособление.

spaghetti2За варенето използвайте дълбока тенджера с повече вода – колкото е повече водата, толкова по-малка вероятност има спагетите да се слепят, ала не наливайте вода почти до ръба, нека е поне 2-3 пръста под него. Във водата изсипете и една супена лъжица сол, тя ще овкуси спагетите и ще им попречи да се слепят, можете да добавите и няколко капки олио. Нагласете котлона на по-висока температура, иначе ще се сварят бавно, а ако ги варите по-дълго ще станат прекалено меки, идеята е те да са алденте – т.е да не са прекалено меки и да се топят като фиде в устата ви, а да се дъвчат без твърди части.

Водата трябва да започне да ври интензивно, тогава сложете избрания порцион спагети. По-добре е да ги разперите – сложете спагетите над средата на тенжерата и просто ги пуснете. В никакъв случай не ги пречупвайте, не се безпокойте – при омекването си те сами ще слегнат изцяло в тенджерата, може и вие леко да ги побутвате. Разбърквайте от време на време, за да сте сигурни, че няма слепвания.

Сигурно сте чували номера с подмятането на спагети в опит да се залепят за стената – това е крайно ненужно. Защо да цапате и да се отнасяте неуважително към храната като можете да сторите това, което извършва почти всеки готвач – да опитвате. Изтеглете си от тенджерата една спагета и си откъснете от нея – още на пръв поглед проличава дали има още да се варят. Ако в центъра още има бяла точка, това означава, че им трябва още време. Опитайте – не бива да усещате хрупкавост или да залепват по зъбите ви. В тенджерата готовите спагети имат гладък, бляскав и гъвкав вид – изплъзват се от прибора, който използвате. Ако станат преди соса, не бързайте да ги вадите от тенджерата и да ги прецеждате (прецеждането не е особено препоръчително, ще видите защо).

Приготвянето на соса трябва да става едновременно с варенето на спагетите, което обикновено отнема около 8 минути.

В един тиган, по-добре с тефлоново покритие, сложете съвсем малко олио (eдва няколко капки, защото каймата също ще пусне мазнина, а даже и вода, ако има много олио и то не е достатъчно горещо, ще започне да ври, вместо да се пържи.

bolognese_sauceПо-добре използвайте свежа, незамразена кайма. Сложете я в горещия тиган и с дървена лъжица започнете да я раздробявате на малки парченца. Когато започне да побелява, сипете много на ситно нарязания лук. Причината лукът да идва след каймата е, че ако го сложите преди това той може да пусне вода в олиото и да ви се наложи пак да варите каймата, вместо да я пържите; освен това така няма самият той да загори. Малко след като каймата започне да получава златист цвят, добавете и наситнения чесън. Той загаря много бързо, затова веднага след като сте го разбъркали с каймата два-три пъти, сипете и соса. Сипете повече от половината сос (ако е в малка кутия или малък буркан).

В момента, в който прибавите соса, той ще се разводни леко. Натуралният доматен сос има леко кисел вкус, който вие ще трябва да неутрализирате със захар. Добавете първо 1 с.л захар и опитайте, ако сте прекалили и е прекалено сладко, добавете останалия сос от кутията; в случай, че е още кисело, добавете още захар и не забравяйте да сложите и останалия сос, защото все пак правите вечеря за 3-4 души и соса трябва да стигне за всички. С постоянно опитване ще нагодите баланса между сладост и киселинност.

Намалете малко котлона, защото сосът ще започне да образува балончета, които ще го разпръскват по цялата кухня и вас, въпреки това няма да можете да ги избегнете напълно, освен ако не бъркате неуморно и пак не е гаранция, пробвайте с по-дълбок тиган.

Сосът е готов, когато като прекарате дървената шпатула или лъжица през дъното му, се образува пътечка и двете страни бавно се съединяват. Все пак не чакайте да изври цялата вода и пътечката изобщо да не се съединява. Добавете бързо щипка риган и щипка босилек, ако ползвате свежи подправки (винаги е по-добър вариант) заради по-интензивния им вкус, използвайте само едно-две листенца и ги накълцайте на ситно. Разбъркайте добре. При голяма част от видовете паста технологията за сливане на двата компонента – сос и паста – е да сложите сварените спагети в тигана. Нежно ги объркайте или ако вярвате на своята сръчност, ги обърнете с подхвърлящи движения. Спагетите Болонезе обаче често се аранжират за цветови ефект с пласт спагети, отгоре соса и най-отгоре малко пармезан с листенце босилек или друго зелено растение. За да не са слепени спагетите и да не загубят блясъка си, не ги вадете от тенжерата (ако станат преди соса) и не ги прецеждайте. Извадете ги със сервирането.

Ако сосът е стегнал прекалено много (извряла е цялата вода),  добавете една супена лъжица от водата, в която сте варили спагетите (тя е достатъчно гореща и е подсолена, затова съветът бе да не слагате сол в соса), разбъркайте.

spaghetti-serverИзваждането и сервирането на спагетите ще е по-лесно със специален прибор за спагети. Разпределете порциите и сложете по желание отгоре настърган кашкавал или пармезан.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *