Приложения на използваните торбички чай

Приложения на използваните торбички чай

След всяка чаша чай поредното пликче се озовава в коша и ако изпитвате някакво неудобство да използвате същата торбичка за друга чаша, ще ви предложим още няколко идеи. Все пак няма да пропуснем и предната възможност:

1. Направете чай с по-интензивен вкус

Причината да не използвате торбичките отново е, че те губят голяма част от аромата и вкуса си, но ако ги запазите и добавите към нова торбичка в чаша чай, те ще подсилят вкуса. Техниката е особено успешна при зелен и червен чай, докато белият е прекалено деликатен за подобни способи.

2. Като добавка към паста и зърнени храни

Сварени в обикновена вода пастата и ориза са безвкусни, но подправянето с използвано пакетче от лайка, риган или мащерка ще внесе приятна есенция. Към овесените ядки добавете мента, липа, шипка или чай с канела – ще се почувствате сякаш похапвате дъхав десерт.

3. Като тор за градината

Чаят подхранва не само вас, растенията също отпиват от него с удоволствие (без захар), а в допълнение са много полезни и за предпазване от гъбични нашественици. Сварете използваните пакетчета в тенджера с вода, изчакайте да добие стайна температура и полейте растенията. За да подхраните почвата, можете да разкъсате торбичките и да  наръсите билката в основата на растенията, този метод ще ги предпази и от вредители като мишките (ако става въпрос за градински цветя). Ако използвате торбички с някакви метални нишки, погрижете се да ги отстраните.

4. Освежаване на килими

За тази цел трябва да съберете голямо количество торбички, слагайте всяка следваща във фризера, за да се запазят до достигане на нужния за покриването на цял килим брой. Когато вече имате достатъчно, извадете ги от фризера, разтворете ги и оставете чаят да се стопли и да изсъхне малко върху хартия или вестник. Щом вече са леко влажни, но не мокри, можете да ги наръсите върху килима. Изчакайте да изсъхнат напълно и ги изчистете с прахосмукачка.

5. Неутрализиране на миризми

Например, можете да ароматизирате котешката тоалетна, като смесите пясъка със съдържанието от торбичките. Много е трудно да намерите други достатъчно екологични ароматизатори, които да не отровят вашия любимец. Друга възможност е да сложите няколко торбички в хладилника, така че да неутрализирате миризмата на риба, сирене и други продукти. Няколко използвани пликчета на дъното на кофата за боклук също ще се борят с миризмите от нея. Това са само няколко примера, възможностите обаче а много повече.

6. Прогонване на вредители

Вече бе споменато, че мишките не понасят миризмата на чай. Сложете торбичките по шкафове, около храна и във всички проходи, по които навлизат гризачите във вашия дом. Ако използвате чай от мента, ще прогоните не само малките бозайници, а и паяци и мравки, докато в същото време ще ароматизирате дома си на свежа мента.

7. Обезмасляване на мръсна посуда

Потопете чиниите в топла вода заедно с няколко торбички чай без да добавяте допълнителни химикали. Чаят ще премахне и залепнала храна, така че ще ви спести дългото търкане.

8. Ароматизиране на ръце

Когато боравите с риба, лук и чесън, ръцете ви дълго време миришат и дори след поредното измиване със сапун, още чувствате мирис. Ако у дома нямате лимон, който се справя с рибата например, използвайте старите торбички, за да натъркате ръцете си.

9. Грижа за краката

Потопете стъпалата си в топла вода с пакетчета чай – той ще неутрализира миризмата, ще омекоти и подхрани кожата.

10. Вана с антиоксиданти

Понеже чаят съдържа антиоксиданти, къпането във вана с чай е много полезно за кожата. Закачете няколко торбички за чешмата и оставете водата да ги отмива, докато се пълни ваната. Другият вариант е просто да хвърлите торбичките директно в пълната вана. За ароматерапия може да използвате чай с плодови или цветни есенции – лайка, липа, мащерка, мента, с канела, жасмин, лимон, ябълка и други.

11. Успокояване на раздразнена кожа

Студените влажни торбички са идеален начин да успокоите кожните раздразнения. Поставете ги директно върху възпалението или върху уморени очи. Нанесете върху слънчеви изгаряния и синини, за да намалите дискомфорта и да ускорите заздравителния процес. Нежно втрийте върху ужилвания и ухапвания от насекоми – ще изтеглите токсините, облекчите болката и намалите подуването.

12. Лекуване на възпалителни процеси

С чай можете да изтеглите възпаленията, да намалите болката и да ускорите лечението на: афти, конюнктивит, мехури, кокоши трън.

13. Премахване на лошия дъх

Сварете допълнително старите торбички и използвайте чая за прочистване на устата. Всички видове чай ще помогнат, но най-ефективни ще бъдат зелени чайове и мента.

14. Подхранване на коса

Сварете по-слаб чай и го нанесете върху косата след шампоана вместо балсам.

15. Полиране на дървени мебели

Намажете дървените мебели или подове и те ще се разкрият в нов блясък.

16. Домашен препарат за стъкло

Сварете отново чаените торбички и с новата течност напръскайте прозорци, огледала и други стъклени повърхности. Ще се освободите от замърсяванията, прахта и мазните отпечатъци от пръсти. Не забравяйте да забърсвате със суха чиста кърпа без влакна, най-добре микрофибър.

17. Боядисване на хартия и текстил

Ефектът стара фотография – Sepia ще добиете с вода от по-слаб чай; по този начин можете да оцветите платовете в нюансите на кафяво, оранжево или светло зелено (в зависимост от вида чай). Разбира се, не се надявайте на ярки тонове, с чаят дрехите добиват  състарен стил – vintage.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *