10 причини да откажете захарта

10 причини да откажете захарта

1. Захарта уморява

Храните богати на протеини, естествени захари и фибри са с дълго освобождаване, т.е и след като сте се наобядвали ще чувствате енергията им, докато вашите колеги на шоколади, вафли и пасти бързо след захарните бомби ще усетят умора и желание за поредните калории. Заменете сладките въглехидратни изделия с по-разнообразно, богато на зеленчуци и плодове меню и ще видите как получавате повече енергия.

brain2. Захарта забавя мисловната дейност

Поддържането на стабилни нива на захар в кръвта и заедно с това на балансирани енергийни нива ще задържи бързината на мозъчната дейност, независимо от късния час. Щом откажете захарта ще усетите, че се концентрирате  по-добре. Високото съдържание на фруктоза като в повечето газирани напитки води до проблеми с панкреаса и черния дроб. На тези органи им се налага да работят по-усилено, за да обработят лошата захар и да я изхвърлят от кръвообращението, така те изразходват енергийни резерви, които са необходими за разбиването на мазнините и преобразуването им в използваема енергия, а също и за синтезиране на хормони като инсулин. Резултатът е комбинация от умора, стрес, изтощение, тежест и подут корем, забавен метаболизъм, проблеми с тероидната жлеза. При това положение просто няма как мозъкът ви да се концентрира.

3. Захарта е скъпа

Не говорим само за световните фондови пазари, захарта ви удря директно по джоба, а съвсем скоро с предвижданите данъчни промени (повишаване на ДДС за нездравословните храни) ще ви обере парите за насъщния. Консумацията на захар носи и други разходи под формата на пари за зъболекар, тъй като тя e и основният причинител на кариесите. Към тези разходи добавете и тези за лекуване на всички болести, придружаващи храненето със захар.

4. Захарта ви прави дебели

Захарта и по-специално фруктозата ви карат да преяждаме, но това не е единствената причина да предизвикват напълняване. Захарта кара панкреасът да произвежда повече инсулин, докато други хормони, поддържащи нивата на стрес, теглото, храносмилането и метаболизма остават на заден план. Когато тези системи са в дисбаланс, преживяваме честа промяна на настроенията и умора. Тялото ни е стресирано, а това го предизвиква да отделя кортизол, който алармира на метаболизма ни да премине в състояние на консервация – енергията ни намалява, метаболизмът се забавя, а с него и способността да изгаряме мастните депа. В заключение: захарта дава само празни калории, които не активизират организма, а го затлачват.

sugar

5. Захарта деактивира имунната система

Пиенето и яденето на захар деактивира т.нар Т-клетки, компоненти в кръвта, които се борят с бактериалните инфекции. Този ефект може да продължи от няколко часа до цял ден в зависимост от поетото количество. Ако се разболявате често по време на студения грипен сезон, обърнете внимание на поетата от вас захар. Само едно кенче газирана напитка е в състояние да изключи имунната ви система за един час и повече.

6. Захарта разрушава черния дроб

Високо фруктозните газирани напитки, сокове, сиропи и други сладки напитки не само че карат черния дроб да работи извънредно, но и го притискат да неглижира другите си дейности. Последствията са умора, завишени нива на кисели в тялото, високо кръвно, камъни в бъбреците. Прекалената консумация на захар прави черния дроб наслоен с мазнини, водещи до инсулинова резистентност и чернодробна недостатъчност.

heart7. Захарта води до сърдечно-съдови болести

Не само че увеличава мастните натрупвания около талията и черния дроб, чрез дисбаланса в метаболизма и хормоните (най-вече инсулина) захарта повишава липидните нива в кръвта. Прекаленото консумиране на захар води до високо кръвно, повишени холестерол и триглицериди. При това положение сърцето ви страда.

insulin

8. Захарта е основен причинител на диабет

Яденето на прекалено много захар в продължителен период води до хипогликемия и инсулинова резистентност. Би трябвало идеята да си бодете пръста по няколко пъти на ден, както правят диабетиците, да ви откаже от захарта.

9. Захарта влошава работата на бъбреците

Следващия път, когато решите да изпиете бутилка газирана напитка или да изядете кофичка сладолед си помислете за болката от камъните в бъбреците или за сърбежа, изгарянето и постоянното желание да посетите тоалетната в следствие на инфекция на пикочния канал. Или може би инфекция на пикочния мехур, придружена с коремни болки, треска и кръв в урината?

dentsugar10. Захарта ви кара да миришете лошо

Тук вече се изненадахте, нали? Заради липсата на баланс в хормоналната система, слабата функция на имунната система, завишеното количество на холестерол, отслабването на функциите на черния дроб и бъбреците, лошото храносмилане, прекалената консумация на захар ви кара да миришете зле. Разбира се, това може да не е толкова осезаемо, но също като други бозайници, ние хората се влияем от подсъзнателни сигнали.

Миризмата на здравия човек, дава подсъзнателни маркери, че той е силен, способен и желан. Ако имате неприятен телесен мирис, е по-малко вероятно да успеете в социалните си и професионални дела.

Бактериите обожават захарта, колкото повече се храните с нея, те толкова повече се размножават – особено в устата. Голямото количество бактерии в устната кухина респективно води до лош дъх. Дори и вие да не го забелязвате, бъдете сигурни, че на околните им е направило впечатление.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *