Пет грешки, които допускаме при интервю за работа

Пет грешки, които допускаме при интервю за работа

Ходите на интервю след интервю и в крайна сметка не получавате работата? Щом стигате до интервю, значи вашата автобиография е впечатляваща и добре представена, следователно проблемът не е там. Не е лесно да си го признаете, но най-вероятно допускате грешки по време на интервюто, които карат интервюиращия да се спре на „по-подходящ” кандидат. Тук ще ви обърнем внимание на 5-те най-често допускани грешки и ако ги избегнете, шансовете ви значително ще се увеличат.

1. Постоянно сте се оплаквали от предишния си шеф или колегите. Обикновено интервюто започва с въпрос от рода „Каква беше предишната ви работа и защо напуснахте?”. Тогава вие започвате да обяснявате, колко некоректен е бил шефът, какъв измамник е, какви интриганти и мързеливци са били колегите и т.н. Дори въпросните етикети да са верни от ваша гледна точка, по-добре си ги спестете, защото така вредите повече на себе си. А и кой харесва хора, които постоянно се оплакват и все някой друг им е крив? Провеждащият интервюто не ви познава и няма как да знае дали твърденията ви са истина или сте конфликтна личност, която не може да работи в екип, какъвто обикновено е случайт! Колкото и да е привлекателно да насолите шефа и колегите, по-добре не казвайте нищо негативно.

2. Нерешителни сте. Когато отивате на интервю за работа целта е да се „продадете”. Колкото и срамежливи да сте по природа, трябва да изтъкнете своите умения и професионални постижения. Никой друг няма да го направи вместо вас, а и интервюиращият няма откъде да разбере какви успехи имате, затова вместо да стоите и да се червите, се вземете в ръце и покажете способностите си!

3. Прекалили сте с хвалбите. Е, може и да сте в другата крайност – толкова да изтъквате уменията си, че да звучи като самохвалство. Изречение от типа: „ Не знам как фирмата ще оцелее без мене, аз вършех всичко” може да ви струва новата позиция. Има много по-тактични начини да покажете колко голям е бил приносът ви за благосъстоянието на предишната компания.

4. Отишли сте неподготвени. Много често хората дори не знаят името на компанията, в която кандидатстват за работа. Преди да отидете на интервю, проверете каква е основната дейност на компанията, какви са целите ѝ, какво е мотото и други важни факти. Бъдете концентрирани и проявете интерес към работата. Когато сте разсеяни, интервюиращият го усеща. Той не само следи какво казвате, но и чете езика на тялото ви.

5. Нямате необходимата квалификация. Не кандидатствайте на принципа „ще се пробвам”! Още при кандидатстването за позицията си знаете, че не притежавате всички умения, които се изискват за нея, но въпреки това решавате да опитате. Е, интервюиращият ще забележи пропуските и най-вероятно ще отхвърли кандидатурата ви. Следващият път отделете време и кандидатствайте за позиции, за които уменията ви съответстват напълно. Тогава шансът ви да успеете е много по-голям.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.