Как да сварим картофи?

Как да сварим картофи?

Варенето на картофи не е върхът на кулинарната виртуозност, но е първа копка в приготвянето на салати, супи и други популярни ястия.

Подготовка

Крайният продукт зависи и от добрата суровина. Още в магазина или на пазара огледайте добре картофите, не взимайте зелени, с тъмни петна, с покарали кълнове; потъването на пръстите ви в тях също не е никак добър знак, добре е да са твърди и гладки.

Всеки има различни предпочитания относно обелките на картофите. Ако са ви изключително неприятни, ги обелете. Добре е обаче да знаете, че те също допринасят за по-интензивен вкус на картофите и ги държат цялостни по време на варенето.

Независимо дали сте се спряли на вариант без обелки или със, препоръчително е, ако желаете по-бързо да се сварят, да ги нарежете на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им. Ако желаете да запазите обелките и да ги премахнете след варенето, нарежете картофите само на половинки.

potatoesrosmОвкусяване

Картофите много лесно поемат различни вкусове, така че е доста удачно да ги подправите, още докато се варят. Най-разпространено и независимо от избраната рецепта е подправянето със сол, ала можете да добавите копър, розмарин, лук, целина, чесън, масло, зеленчуков или пилешки бульон и много други. Всичко зависи от вкуса, който желаете да придадете и дали картофите ще се превърнат в салата или в супа.

Варене

Поставете картофите във водата преди да е завряла, това им позволява да се загреят по едно и също време. Уверете се, че водата или бульонът покрива картофите напълно. Варете на среден огън, като често проверявайте водата да не е извряла, тогава ще се наложи да прибавяте още вода – нека е гореща, за да не се забавя варенето.

potatoes2Не преварявайте, особено ако имате да добавяте и други продукти за супа например. В случай, че правите именно супа или друга ястие с картофите, което изисква добавянето във водата и на другите съставки, не чакайте картофите да се сварят – в момента, в който започнете да забелязвате промяна на цвета им, добавете други по-крехки зеленчуци. Месото обикновено се вари в друг съд, може заедно с подправки, иначе от скорбялата в картофите и бульона от месото, супата ще стане много мътна. Независимо за какви цели ще ползвате картофите, те трябва да достигнат степен, в която можете лесно без всякакво съпротивление да ги разрежете с нож – да потъва като в разтопено масло. Отстранете ги от котлона и ги изцедете. Ако останат в собствения си топъл сос, ще започнат много да се размекват и да се разпадат. В рецептата за супа, разбира се че можете да ги оставите във водата, но вече казахме, че преди това трябва да сте добавили в нея и другите продукти. Ако по време на варенето се образува пяна, а вие правите супа, опитайте се да я събирате от стените на съда и да прочистите малко бульона с още вода. Средната температура на варене би трябвало да свари картофите без да ги размекне, но това зависи и от техния сорт. Ако сте оставили обелките, изчакайте малко след изцеждането, за да не се опарите при беленето.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *