Почистване на прозорци – 2 част

Почистване на прозорци – 2 част
С покачването на температурите все по-често се замисляме и за нуждата от основно почистване на дома. Измиването на прозорците по време на  “Пролетното почистване” може да е много по-лесно, ако знаете как да избегнете замазванията и да не се налага да търкате на едно и също място безброй пъти.

Почистването на прозорци може да се раздели на три вида:

– почистване с препарат за прозорци и кърпа;
– почистване с моп и скуиджи;
– почистване с пречистена вода.

Основно ще се спрем на почистването с препарат за прозорци и кърпа, защото най-често се използва от домакините вкъщи. Там прозорците обикновено са достъпни и това е най-добрият и евтин начин за почистване. Има голямо разнообразие от препарати, но можем да ви уверим, че употребата на по-скъп препарат няма да доведе задължително до по-добър резултат. Препаратите сами по себе си не могат да накарат мръсотията да изчезне от повърхността. Затова по-важната част от почистването е да се използва чиста кърпа, най-добре да е от микрофибър. Те имат свойството да събират и задържат в себе си мръсотията.

Обикновено замазванията се образуват защото кърпата, която ползвате вече се е нацапала, а не защото “препаратът замазва”. В такъв случай най-добре е да вземете друга чиста и суха кърпа. Обърнете внимание, че дори и да изперете мръсната кърпа, тя ще продължи да замазва докато е мокра. Причината е, че чешмяната вода, с която е изпрана, съдържа много микроскопични частици, които след като засъхнат на стъклената повърхност стават видими и оставят впечатлението за замазване.

Почистването с мече и перо обикновено се прави от професионалисти, тъй като е нужно да се придобият известни умения преди да се стигне до задоволителни резултати.

Плюсовете при този метод е, че може да се използва за по-труднодостъпни прозорци, където почистването “на ръка” не е възможно. Обикновено това са витрини на магазини и високи прозорци. Също така този метод е удобен за почистване на повърхности с по-голяма площ.

При почистването се използва моп за нанасяне на препарат и скуджи (перо с гума), което обира препарата и разтворената от него мръсотия. Употребата на кърпи е нужна само при забърсването по краищата на прозорците(няколко милиметра до дограмата), където е останало малко количество разтвор. Почистването се извършва доста по-бързо, но както вече споменахме са нужни известни умения. Обикновено се използват и алуминиеви телескопи като удължители.

Друг метод за почистване е чрез употребата на филтърни системи и помпи, които изпомпват пречистена вода, която след засъхване не оставя следи. Този метод обикновено се използва за външно почистване на фасадни прозорци. Извършва се посредством четка, с която се разтърква мръсотията и след това се изплаква с пречистената вода. Използват се алуминиеви телескопи, понякога с дължина до 15-20м

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.