Тайните на добрия сън

Тайните на добрия сън

Сигурно сте чували как прочути красавици и дълголетници обосновават добрата си форма със здравия сън.  Сънят намалява нивата на стрес, подобрява паметта, ускорява обмяната на веществата, облекчава и предотвратява възникването на депресивни състояния, засилва заздравителните процеси в организма и намалява възпалителните процеси.

Средностатистическият човек спи около 6-7 часа дневно. Резултатите от недостатъчния сън са: забавени реакции, повишено кръвно, засилен апетит, риск от диабет и висок холестерол. Със съня са свързани и редица нарушения във функцията на организма. Съществуват редица синдроми, свързани с липсата на сън или прекалената необходимост от такъв. Най-много хора страдат от безсъние – близо 30-50%, други се борят с нарколепсия (сънливост в светлата част на деня, предизвикана от наддаване на килограми, някои медикаменти, наркотици, алкохол и други). Страдащите от синдрома на Клайн-Левин спят по 20 часа по няколко пъти в седмицата и за да разсеем обвиненията в леност, ще подчертаем, че това е заболяване. Други нарушения по време на сън са свързани с неволното движение на крайниците и изпотяването, което може да е придружаващ симптом при менопауза, раково заболяване или някаква инфекция. Но преди да започнете да се притеснявате за здравето си, изолирайте външни фактори като висока стайна температура и дебели завивки.

Много по-сериозна и притеснителна е сънната апнея, при която дишането спира за 10-30 секунди (при някои страдащи до 300-400 пъти на нощ). Нелекуваната апнея може да доведе до инфаркт, тя засяга пациентите и техните близки – спящите редом до тях губят също средно по един час сън. Това може би се дължи на тежкото хъркане на близо 50% от страдащите, което разбира се пречи на съня на околните. Още по-опасно е, когато такива хора са шофьори, тъй като често проявяват силна умора.

Ако не страдате от сериозно заболяване, водещо до безсъние, можете да повлияете на по-добрия сън като ограничите някои храни, които разстройват биоритъма ви:

 1. Пикантните храни например повишават пулса и предизвикват засилено отделяне на стомашни киселини, което ще ви попречи за заспите лесно.
 2. Освен кафето и шоколадът може да съдържа кофеин, затова по-добре не яжте няколко часа преди заспиване.
 3. Известно заблуждение е, че алкохолът ще ви помогне да заспите по-леко, това може и да е така, но ще направи сънят ви нездрав, накъсан и ще ви принуди и често да посещавате тоалетната.
 4. Консумацията на захар и продукти със съдържание на захар ще ви оставят гладни за още в момента, в който бъдат усвоени от организма.

Ще спите по-добре и ако следвате още няколко съвета:

 1. В днешни дни е трудно за изпълнение, но се опитайте да изключите всякаква електроника в помещението, в което спите.
 2. Проветрете стаята преди лягане.
 3. Докато гледате филм или мач, по-добре яжте леки храни като пуканки или кисело мляко, отколкото богати на въглехидрати сладки изделия или чипсове.
 4. Вместо преди лягане да гледате телевизия и да се взирате в монитора на компютъра, по-препоръчително е да четете книга и да вземете топъл душ или вана.
 5. Не допускайте домашните любимци (котка или куче) до вас в леглото. Те обичат да се гушкат във вас, защото тяхната температура е по-висока и  им е приятно да спят на по-хладно – вие сте техният климатик. За разлика от тях обаче вие ще се загреете и ще се разбудите.
 6. Изпийте топъл билков чай преди лягане.
 7. Не правете физически упражнения преди заспиване. Вярно е, че движението помага за добър сън, но не го правете непосредствено преди това. Кръвта ви ще се раздвижи, ще се покачи пулса ви, мозъкът ще се ороси и ще ви бъде трудно да заспите.
 8. Ако нещо занимава мислите ви, запишете всичко на лист  (само ключови думи, не пишете роман), за да се освободите от напрежението и да заспите.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.