Как да ядем суши?

Как да ядем суши?

Суши културата навлезе стабилно в градската среда и вече е нещо като стандартна храна за тези, които могат да си позволят удоволствието за няколко малки хапчици да се изръсят с от от най-ниската цена 6 до 20 лв и нагоре. В следващите няколко реда ще се занимаем не с някакви строги правила, а как да засилим удоволствието от храната.

Може би единственото, което бихме ви посъветвали, ако попаднете на японски готвач в чужбина или в България, е да не търкате пръчиците една в друга. Това обикновено се прави с клечки, чиято дървесината се лющи, а да направите това в японски ресторант е обидно, тъй като едва ли ще получите некачествени пръчици. Ако не се оправяте с азиатските прибори, можете да използвате и ръцете си, спокойно и в Япония го правят.

За да усетите пълноценно вкуса на хапчиците е добре да следвате ред от по-лека риба към по-мазна. Причината е, че след като сте хапнали по-тлъстичка риба, няма да можете да усетите вкуса на по-леките варианти. Можете да започнете с бяла риба, да преминете през сребриста, после на червена риба тон (туна), следва сьомга и накрая тлъсто парче риба тон. Разликата между червената туна и по-светлия тлъстичък вариант е, че идват от различни части на рибата – първата е от опашката, а втората е от корема или в най-мазния си вариант е в близост до главата. Накрая като десерт“ можете да хапнете хапчица с яйце и ориз. Ролцата суши с риба тон например се явяват знак, че вашeто хранене е към края си (в традиционните суши-барове). В Европа сме свикнали да ядем супа като първо ястие, но японската супа „мисо” обикновено се поръчва след основното ястие. Разбира се, не сте длъжни следвате този ред, но той ще донесе различен вкусов нюанс.

 

Когато потапяте сушито в соевия сос, опитайте се само леко да топнете частта с месото, без ориза. Ако хапката поеме много сос, ще изгуби характерните си вкусови качества, бидейки превзета от интензивния вкус на соята.

С всяка порция суши получавате и лентички джинджифил. Неговата роля е да прочисти ароматите и вкуса между различните видове суши.

 

Ако соса уасаби (прави се от корен) ви дойде в повече и се подлютите, не отваряйте уста да дишате през нея, вместо това правете бързи вдишвания и издишвания през носа.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *