Какво се прави на Задушница?

Какво се прави на Задушница?

Задушница е ден за помен на душите на починалите. Православната църква чества три задушници – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова Задушница. Те се честват винаги в събота – определена от църквата като ден за почит към покойниците. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, а след нея се прави обща панихида. Камбаната бие траурно с по един удар.

По традиция от петъчния следобед до събота по обяд близките на починалите посещават гробовете. Преливат ги с червено вино, оставят храна, сладко жито, цветя, палят свещи. След това раздават, дори и на непознати хора, от всичко донесено, наричат се подавки – носят се храни и напитки, които починалите близки са обичали приживе, с думите “Вземи за Бог да прости (името)”. Задължително се нарича за кого точно се раздава за помен. Задължително се взима, каквото са ви подали с думите „И на тях да им се намери”

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Но ако не повикате свещеник, по-възрастна жена или мъж изрича: “Дай, Господи, прошка на починалия твой раб/рабиня, прости неговите волни и неволни грехове и нека бъде вечна паметта му. Амин!”. Събралите се отговорят  с “Амин” и се прекръстват.

Починалите се нуждаят от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет, за да изпросят Божията милост за успокоение на душата. Всичко, което принасяме в тяхна памет, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото възкресение, виното – на Христовата кръв, свещите ­- горещата вяра, тамянът – чистата молитва, цветята ­- добродетелите на починалите и любовта ни към тях.

Не е задължително да се отиде до гроба,  поменът за починалите може да се направи в църква или у дома.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *