Как да пестим в домакинството?

Как да пестим в домакинството?

Опитвате се да намалите разходите си, но в края на месеца желаното уравнение все не излиза, а вие сте се лишавали толкова много. Прегледайте следните съвети и вижте какво сте пропуснали.

1. Направете поправка на водопроводните тръби

Ще се наложи да направите нови разходи, но не можете да си представите колко вода се харчи в капещата мивка или някъде по тръбите. Другото предложение е да не миете чиниите под течаща вода – напълнете мивката или леген, разтворете вътре една-две капки препарат; потопете чиниите и изчакайте; след това можете повторно да насапунисате по-мръсните чинии и едва тогава можете да ги изплакнете с течаща вода. За да пестите от топлата вода, изолирайте тръбите, така ще имате ще спестите 40% топлина.

2. Изключвайте кабелите

През нощта, докато вие спите, се харчи електричество от включените в контакта уреди. Преди да си легнете и като излизате навън можете да ги дръпнете от контакта или се оборудвайте с прекъсвачи. Хладилникът за съжаление се налага да го оставите включен. Ако желаете да намалите още сметката за ток, инвестирайте в устройства, които понижават консумацията на електричество с почти 50%.

3. Изолирайте прозорците и вратите

Открийте всички нововъведения в света на изолацията и не забравяйте през зимата да пускате и външните щори, ако имате такива.

4. Сменете крушките

Ако още някъде там ви е останала обикновена крушка, минете на енергоспестяващо осветление.

5. Не си купувайте минерална вода

Първо, минералната вода не е непременно полезна, ежедневната ѝ консумация води до завишаване нивата на натрий и други минерали в организма, без той да има нужда от това. Ще спестите много, ако си купите филтър за вода. Ако не ви притеснява, си ползвайте и течащата вода. Ако загрявате вода, това ще стане по-бързо в електрическа кафеварка.

6. Използвайте правилните съдове за готвене

Много често може да варите яйца, макарони и изобщо да приготвяте ястия в прекалено големи съдове. За тях харчите повече вода и електричество за загряване на по-голям обем.

7. Не пазарувайте всеки ден

Доказано е, че хората, които пазаруват веднъж в седмицата купуват само належащи продукти. Така по-лесно ще контролирате разходите си, ще пестите време и няма да купувате ненужни неща, които да изядете само за една вечер. Организирайте хладилника и менюто си така, че да изядете първо продуктите, които имат по-малка трайност. Много пари отиват на боклука с развалената храна.

8. Взимайте по-кратки душове

Не се къпете цели 15 минути с постоянно течаща вода. Спирайте водата между сапунисванията и се изкъпете за не повече от 5-6 мин. Взимането на вана ще изхарчи повече вода, защото освен да седите в нея, накрая пак ще трябва да се измиете, освен ако не планирате 2-3 души да минете през същата вана.

9. Използвайте платнени торбички за пазар

Не харчете за найлонови торбички, които освен всичко друго замърсяват околната среда.

10. Перете на нощна тарифа

От 22.30 до 6.00 ч. се минава на нощна тарифа. Заредете пералнята на едночасова или по-кратка програма, изчакайте я, прострете и си лягайте. Сигурно сте забелязали, че някои баби тогава пекат баници, сладки, питки – токът е по-евтин и на обед готовите изделия са още пресни.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.