Как да обзаведем малки пространства?

Как да обзаведем малки пространства?
 1. Използвайте огледала

Това е първото, за което се сещаме, когато търсим оптическо разширяване на интериора. Максимален ефект ще постигнете с огледала от тавана до пода, а за да можете да използвате дадената стена е добре да поставите тези огледала на гардероби или врати. Избягвайте поставянето на огледала по продължението на пътеки и срещу врати, защото вашите гости или самите вие можете да пострадате, докато се придвижвате из апартамента, заблудени от от оптическата заблуда.

 1. Боядисвайте в светли цветове

Светлите стени допълнително ще отпушат пространството и придадат повече ефирност, това обаче не ви задължава да боядисате всичко в бяло. Използвайте пастелни нюанси, ако поставяте тапети или други шарки с боя се стремете към вертикални линии, които да издължават стаята.

 1. Стремете се към многофункционалност

Добре е мебелите да имат повече от една функция, за да не претоварвате помещението с много шкафчета и други. Например широко разпространен е приомът диван с разтегателен механизъм, легло с тайник отдолу, табуретка и масичка в едно, кухненска маса, която служи за плот и бюро. Добра идея са и двуетажните конструкции като в детските стаи, където имаме бюро, място за игра, друго легло под качено високо друго легло.

 1. Повече място в банята

Ако сте си мечтали за вана, но нямате място, можете да съчетаете душ-кабина и вана в едно. В банята сложете шкафчета под мивката, комбинирайте огледалото с аптечка, използвайте (ако имате) радиатора за закачалка. На вратата на банята можете да сложите закачалки и от онези джобове, които по принцип се използват за обувки, за да сложите в тях принадлежности като гребени, сапуни, шампоани, пяна за бръснене и други.

 1. Не слагайте т.нар секции

У нас отмина модата на секциите, но ако още проявявате предпочитание към тях, а имате по-малък хол и изобщо апартамент е добре да размислите. Наредете книгите си на закачени по стените рафтове, високи (не широки) източени стилажи, по первазите на прозорци, които не се отварят. Можете да използвате тънки високи и светли (най-добре бели) шкафове с рафтове. Ако имате много вещи, прегледайте ги добре и се замислете дали всичко това ви е нужно.

 1. По-добре по-голямо, отколкото повече

Много по-красиво е да сложите един дълъг плот, отколкото да натрупате шкафче до шкафче, масичка до масичка. Не слагайте обаче големи дивани, трябват ви дълги линии, а не обем.

 1. Дълги пердета

В домашния интериор щорите отново започнаха да отстъпват на пердетата. Те създават повече уют, а и дългите до земята ефирни пердета ще удължат оптически стените и ще направят помещението по-просторно. Избягвайте пердета от плюшени, прекалено ярки или тъмни материи.

 1. Големи картини

Сложете картини с градски пейзаж или друг, графики с изчистени дълги линии – целта е да разширите на пръв поглед стената. Не слагайте големи рамки – по-добре изобщо да няма такива, но ако отстрани изглежда грозно, сложете много тънка рамка.

 1. В кухнята

Сложете подправки, черпаци и други по-леки предмети закачени за стената. Вградете сушилника за чинии в шкаф, така че да не ви отнема работна площ. Не прекалявайте с броя на кухненските шкафчета – те ще направят кухнята тясна и неудобна за готварски експерименти.

 1. Игра на светлината

Правилното осветление ще направи помещението по-просторно. Използвайте диоди, скрито осветление, насочете светлината към акцента в мебелировката, към огледални, светли и стъклени повърхности. Можете да сложите интересни лампи, които да привличат окото  в посока нагоре. Не закривайте прозорците с мебели, всеки лъч ви е необходим.

 1. Насочете погледа в една точка

Изберете си мебел или кът, който най-силно ще привлича погледа – диван, стена, маса – нещо, което ще носи най-яркия цвят и ще има интересен дизайн, всичко друго трябва да изглежда по-незабележимо.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.