Учени съветват: Не шофирайте на Петък 13-ти

Учени съветват: Не шофирайте на Петък 13-ти

След проучване, проведено в Обединеното кралство и публикувано в British Medical Journal, вероятността за пътни инциденти на Петък 13-ти се увеличава с 52%!

image23Проучването започва да се провежда от 1993г. като учените сравнили съотношението на обема на трафика към броя на автомобилните катастрофи на две различни дати, Петък 6-и и Петък 13-ти. За период от няколко години учените записвали данни с надеждата да картографират “връзката между здравето, поведението, и суеверията около Петък 13-ти в Обединеното кралство. ”

image27Интересното е, че те са установили, че независимо от намаления трафик на Петък 13-ти (дължащ се на факта, че по-малко хора са решили да пътуват с автомобила си на тази дата) броят на хората, приетите в болница  в резултат на пътен инцидент е значително по-висок, отколкото на Петък 6-ти.

Тяхното заключение:

“Петък 13-ти е нещастен за някои. Рискът от хоспитализация в резултат на пътно-транспортно произшествие, може да се увеличи с около 52%. Препоръчително е на тази дата да стоите далеч от автомобилите.”

image24

За тези, които страдат от патологичен, ирационален страх от Петък 13-ти, това е добра новина – доказателство, че страхът им не е толкова ирационален в края на краищата. Но упованието в резултатите от едно-единствено изследване е доста неразумно, а и това проучване ни казва повече за човешката психология, отколкото за „лошата карма” на конкретна дата в календара.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *