Как се празнува Св. Валентин с човек, който го мрази?

Как се празнува Св. Валентин с човек, който го мрази?

В България мненията „за“ и „против“ празника на влюбените се лутат между любов и омраза. Често се получава така, че двама партньори са разделени в своето отношение и не могат да примирят позициите си. Особено по-патриотичната половинка не смята за нужно да тачи чужд празник, а други независимо от своя космополитизъм смятат повода за лицемерен и помпозен. Злощастното съвпадение е съчетало този празник с български такъв, създавайки поредната причина за разделение на празнуващите на две, а тази година съвсем ще удари влюбените в земята с включването на Голяма задушница, събирайки смъртта, любовта и виното в едно. И докато едни ще се гушкат в някой топъл ъгъл, втори ще поливат сесията и живота като цяло, други ще поливат нечий гроб. „Отвратително!“ – това ще каже трезвата ви половинка на опита да я/го приласкаете в редиците на празнуващите.

Но какво е животът все пак – в него се преплитат смъртта, любовта, зараждащият се живот (плодородието на лозята) със своето опиянение, бруталност, илюзии, копнежи, страсти и ред други емоции.

Празнуването на конкретен празник независимо от неговия произход си е вид конформизъм, желаете да се чувствате приобщени, да влезете в тенденциите. Това създава усещане за общност и вид нормалност. В много случаи хората не се замислят какво им харесва на тях и не измислят свои алтернативни начини на забавление, а следват установения модел – какво би трябвало да им хареса. Когато се съберат клюкарещите приятелки и започнат да мерят коя какъв подарък получила, на каква екскурзия отишла, колко патетични сърцераздирателни любовни слова изслушала или изчела – за реалистичния слушател не никаква любов, а чиста демонстрация на его. Вашата любима може да не е най-големият фен на Св. Валентин и изобщо да не знае къде и как се е зародил, но и тя ще вдигне крак, ей така, защото всички други го правили. Разсъжденията ѝ ще тръгнат в посоката на „Защо другите имат партньори, които ги удостояват с внимание, макар и за един ден, а моят не желае?!“. Тя не търси съдържание на доказателството, а само доказателство. Много мъже и жени притискат партньора си да празнува без да си дават сметка, че не му е приятно и е длъжен да прави компромис с разбиранията си. Да, той/тя ще ви придружи на екскурзия, дори ще я организира, ще купи подарък, ще направи вечеря, но не защото е важен празникът, а защото сте важни вие. Той/тя е готов да направи това и във всеки друг ден, но защо да е на 14-ти? Защо трябва да празнувате любовта си, когато всички други го правят? Нима нямате свой специален ден, който означава нещо за връзката ви? Това са резонни въпроси, на които трябва да отговорите на любимия/любимата си. Не забравяйте, че той/тя може да е от хората, които се противопоставят на нещо, само защото е масово.

За да празнувате този ден с човек, комуто е ненавистен, трябва да разчупите каноните:

1. Никакви сърчица, плюшени играчки, бонбонки и други подобни!

Ако ще подарявате нещо, по-добре или да е свързано с конкурента Трифон Зарезан или подарете книга (не любовна), нещо забавно или необходимо в ежедневието.

2. Забравете за вечеря в претъпкан с влюбени двойки ресторант!

Нищо друго няма да подразни половинката ви повече от гледката на други вманиачени по лицемерния повод двойки. По-добре организирайте нещо спонтанно и интимно, останете си у дома. Направете печено, торта или нещо друго. Идете да играете на боулинг, билярд, срещнете се с приятели или роднини, гледайте по-сериозен филм заедно (никакви захаросани филмчета).

3. Уважете другите чествания!

Казахме вече, че тогава се отбелязва и Голяма задушница. Ако партньорът ви е изгубил близък, предложете да го придружите на гробищата (ако все пак той/тя ви е допуснал/а в тази част от живота си). Трябва да понесете факта, че другият е видял живота от неособено забавната му страна. Хората, които са загубили толкова много в живота, обичат по тих, но изключително предан начин; не ви трябват плюшени доказателства, оставете това на тийнейджърите, които още не познават истинската обич и привързаност.

Винаги можете да замаскирате желанието си да отбележете Св. Валентин с почит към Трифон Зарезан – взимате едно вино и готово! Повечето хора не обръщат внимание на съдържанието, на дълбокия смисъл, а се концентрират върху това с какви имена наричат нещата. Ако половинката ви почита Трифон Зарезан, нека така да бъде, наречете го с това име. И без това всички знаем къде ще приключи нощта със и без червените сърчица.

4. Показвайте любовта си без специален повод!

Мислите ли, че някой ще бъде безкрайно щастлив, само защото в един ден сте решили да обърнете внимание на съществуването му или само тогава се държите добре с него. Какво значение може да има този ден, ако в другите дни сте груби, нечестни, дистанцирани? Любовта не е само пламъкът от първоначалната искра, ако искате огън, ще трябва да продължите да слагате дърва и да го раздухвате.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *