Какво е „Любов”?

Какво е „Любов”?

image10Нима може да се даде точно определение за това какво е „Любов”?Всеки човек дефинира любовта по различен начин. За един това е „да дадеш на някой силата да разбие сърцето ти, но да вярваш, че няма да го направи”, според друг „любовта е да се уважавате и да си помагате в добро и зло”. Една част от хората разпознават любовта в неконтролируемата страст, други я виждат в постепенното привързване. Ако искате да разберете какво е любовта за вас, не търсете готови отговори и шаблонни фрази, а потърсете в сърцето си.

 

Помислете с какви чувства свързвате с думата „Любов” – любовта във всичките ѝ значения. Прилича малко на игра на асоциации със самия себе си. По лесно ще ви е, ако си ги запишете. Например, удоволствие, грижа, подкрепа, дете, компромиси, вярност, уважение…

image9

Обърнете внимание как древните гърци са разделили любовта в четири категории. Помислете в коя категория попадат чувствата ви към близките.

Agape е безусловната любов. Това е любов “без право на избор”, дори и да не сме доволни. Един добър пример е „Бог ни обича въпреки нашите грешки”.

Philia е безстрастната, добродетелена любов, при нея сме водени от нашите предпочитания, нужди и желания.

Storge е думата за семейната любов и физическата проява на “обич”, необходимостта от физическо докосване. Понякога означава любов между много близки приятели.

Еros е физическото “сексуално” желание, сношение. Оттук е произходът на думата еротика.

image11

Запитайте се дали любовта е завинаги. Без значение колко време минава или какви са пречки ще застанат на пътя на истинската и чиста любов, тя ще издържи. Това може би изглежда пресилено в реалността, но мнозина предпочитат да мислят по този начин. Наистина има случай в които любовта се проваля, но тогава може лесно да се каже, че това не е била „истинската любов”. Не забравяйте, че всеки човек, независимо от продължителността на присъствието си в нашия живот, ни промения и кара да израстваме, дори и да ни носи негативни емоции. Важното е да не се отказвате да обичате и да бъдете обичани във всичките форми на думата „Любов”.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *