Как да спазваме диета по време на кърмене?

Как да спазваме диета по време на кърмене?

image1След 9 дълги месеца бременност и наддаване на тегло, много нови майки бързо започват да мислят за диета с надеждата да загубят няколко от излишните килограми. Акушерките съветват кърмещите майки да не започват диета преди бебето да е готово за спирането на кърмата. Действително повечето диети не се препоръчват по време на кърмене, но съществуват няколко здравословни и безопасни начина майките да променят хранителния си режим, без да правят компромис с качеството и количеството на кърмата. В тази статия ще обсъдим здравословните начини да загубите част от теглото си, докато по-сериозната диета можете да оставите за след отбиване на бебето.

 

image4Не забравяйте, че тялото ви отслабва по естествен начин – след раждането коремните стени се свиват по-нормални за вас граници. Кърменето също гори калории (около 500 на ден), а и грижата за новия член на семейството ангажират физическите ви сили. Не се притеснявайте от числата на кантара, част от тях се дължат на пълните с кърма гърди. Факт е, че тялото ви е малко по-закръглено, отколкото е било преди да забременеете и за известно време ще продължи да е така. Това е нормално и здравословно! Като се опитвате да отслабнете драстично толкова скоро след като сте родили, можете да поставите себе си и бебето в риск, защото заедно с вашите хранителни навици ще пострада и режимът за наддаване и растеж на бебето с натурална майчина кърма.

image2Особено опасни са диети, които ограничават определена хранителна група. По време на кърменето всичко, от което се нуждаете е здравословно хранене и упражнения. Като общо правило, не правете диети, които обещават свалянето на Х кг за Y дни.

Един от начините да свалите килограми без да ограничавате хранителни групи е като изчислявате дневния си прием на калории. Не се вманиачавайте, достатъчно е да се доближавате до необходимите ви калории, в зависимост от вашето тегло, възраст и дейност. Не забравяйте и изгорените чрез кърмене 500 калории на ден. Можете да намерите много калорийни калкулатори онлайн.

image5

Една пълноценна, разнообразна, здравословна диета е най-доброто нещо, което можете да направите, както за собственото си тяло така и за вашето бебе. То расте много бързо в този момент (нараства почти с 1 кг на месец), така че ще се нуждае от много хранителни вещества, за да постигнете този ефект без да разчита напълно на изкуствени формули. Като цяло, 50% от храната ви трябва да е плодове и зеленчуци (предимно зеленчуци), а останалата половина – комбинация от зърна и протеини.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *