Как да запазим продуктите свежи?

Как да запазим продуктите свежи?

Има много продукти, чиято свежест можете да запазите за по-дълго с някои прости трика.

Зелената салата

Не я слагайте в хладилника, вместо това откъснете листенцата, положете ги в купа. Върху тях сложете хартиена кърпа, не е нужно напълно да ги покрива. Опаковайте купата с найлоново фолио. Друг вариант пак с хартиена кърпа е да сложите салатата в голям найлонов плик с цип.

 

Зелени подправки

Накъсайте подправките на стръкчета в големината, в която обикновено ги ползвате за ястията си. Сложете ги в едри формички за лед или за печене. Сипете върху тях зехтин и поставете формичките във фризера. Като ви трябва зелена подправка изваждате кубчето, разтопявате и имате свеж продукт за вашето ястие.

 

Вино

Ако желаете да се наслаждавате по-дълго на студена чаша вино без да го разводнявате с кубчета лед, сложете във фризера няколко зрънца грозде. Извадете ги като се вледенят и си ги сложете в чашата.

Сладолед

Съхраняването на сладоледа (в кутия) във фризера води до образуване на кристалчета и втвърдяване до степен, в която или трябва да чакате да се размрази или да извиете лъжицата в опит да си сипете в чашка. За да избегнете този момент, можете да сложите кутията в найлонова торбичка с цип. Преди да я затворите, се опитайте да избутате възможно най-голямо количество въздух.

Сос

Много често остава повече сос, който ви се налага да изхвърлите. Запазете го като го сипете във формички за лед и го поставите във фризера.

Авокадо

Хладилникът спира процесът на зреене. В момента, в който пожелаете да консумирате екзотичния зеленчук, извадете го от хладилника и го сложете в хартиена торбичка. Така ще узрее по-бързо.

Некртарини, сливи и праскови

Съхранявайте ги на стайна температура със стъбълцето надолу. Не ги слагайте в найлонови торбички, защото ще презреят.

Краставици

Никога не ги слагайте в хладилника, оставете ги върху шкафа на стайна температура.

Ябълки

За да се запазят ябълките по-дълго, дръжте ги настрана от други плодове, защото етиленът, съдържащ се в тях от процеса на зреене разваля другите плодове.

Гъби

Разопаковайте ги, ако са в стандартните тарелки и ги сложете в хартиен плик.

Зелен лук

Нарежете лука и го сипете в чиста бутилка, по-добре прозрачна, за да виждате какво има вътре. Сложете я във фризера.

Стар лук

Това предложение може естетически да ви е неприятно. Вземете един тънък женски чорап (чист разбира се) или част от чорапогащник и сложете главите лук вътре като правите възелчета след всяка глава.

Домати

Никога не ги слагайте в хладилник, по-добре купувайте малко количество или си направете сос като омекнат.

Картофи+Ябълки = идеална компания. Двата продукта удължават взаимно живота си. От друга страна не дръжте картофите заедно с лук – ще се развалят много бързо.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.