Как да се научите да пеете?

Как да се научите да пеете?

Ако като малки за ви казвали, че слон ви е стъпил на ушите и нямате никакъв шанс да пропеете и разбира се, ако това е вярно, едва ли ще го правите някога професионално, че да спечелите телевизионен музикален формат. Ако обичате да пеете, но майката природа е решила да ви отнеме хобито, можете да направите гласа си поне малко по-приятен за съжителстващите с вас и онези, които трябва да ви понасят в караоке бара. Да допуснем, че имате музикален слух, но никой не ви е обяснил как да поддържате и да развивате гласа си. Предстоящите съвети може би ще бъдат най-полезни именно за вас, особено ако мечтаете да излезете на сцена.

1. Дишайте правилно!

Половината проблеми със звукоизвличането се решават с правилно дишане. Упражненията ще ви помогнат в контрола върху гласа и в издръжливостта му.

– Поемете дълбоко въздух сякаш той е тежък и бавно изпълва гърдите ви.

– Позволете на въздуха да достигне до и под областта на пъпа, да се върне към диафрагмата и после да издишате. Повторете това няколко пъти. Пояснение: Диафрагмата се намира на нивото, на което свършва гръдната кост в началото на корема.

– Сложете ръката си върху корема и усетете как той се издува при вдишване и потъва при издишване. Опитайте се да издишвате бавно и продължително, това ще ви помогне после в поддържането на тоналността.

– Направете упражнение с перце – сложете го над главата си и се опитайте издишвайки да го задържите във въздуха.

2. Разгряване на гласните струни!

Също като мускулите ви и гласните струни имат нужда от разгрявка. Започнете от среден удобен за вас тон и започнете да го понижавате, оттам отново постепенно започнете да вдигате тона към Си и горно До.

3. Намерете своя диапазон!

След като сте направили разгрявката ще усетите, че някои тонове ви се отдават по-лесно от други. Вашият диапазон се намира между най-ниския тон, който можете да вземете, и най-високият.

4. Запишете гласа си!

Пуснете си любима песен и пейте заедно с нея. Независимо от използваната техника, погрижете се музиката да е по-тиха, за да се чува вашия глас. След като изслушате записа си отбележете как произнасяте гласните, дали дишате правилно, така че можете да изпълните удължените гласни.

5. Пийте много вода с умерена температура! Избягвайте газирани напитки и млечни продукти.

 

6. Упражнение и пак упражнение! Препоръчително е ежедневното вокално упражнение. Често може да ви отнеме цяла седмица за усвояване на една песен.

7. Внимавайте с гласните!

Носовият звук винаги има някаква роля в пеенето, но за слушателите този звук не е приятен, въпреки че се използва в R&B и кънтри жанровете. За да избегнете подобно неприятно впечатление, при изпълнение на гласни звуци, отваряйте широко устата си и поставяйте езика си зад долните зъби. Чрез затварянето на гърлото и ограничаване на носовия звук ще получите по-мек резониращ глас.

Продължете да упражнявате гласните, използвайте диафрагмата си. Не включвайте вратните мускули, дръжте врата си изправен и отпуснат. Опитайте се да държите по-вътрешната част от устната кухина затворена, когато изпявате гласните.

8. Тренирайте своите височини!

Много хора си мислят, че високото пеене е еквивалентно на силно викане, не е нужно да се напрягате и да пеете силово. Поемете си дълбоко въздух и си представете, че скачате в момента, в който произвеждате високия звук. Разбира се, може вашият глас да не е пригоден за големи височини, но е хубаво да намерите и упражните своя лимит.

9. Продължете с дихателните упражнения!

Колкото по-добре се справяте с дишането, толкова по-трениран ще става гласът ви.

Направете следното упражнение:

 • Вдишване за 4 секунди и издишване за 4 сек.
 • Вдишване за 5 сек. и издишване за 12 сек.
 • Вдишване за 2 сек. и издишване за 10 сек.
 • Вдишване за 4 сек. и издишване за 16 сек.
 • Вдишване за 2 сек. и издишване за 16 сек.
 • Вдишване за 4 сек. и издишване за 20 сек.
 • Вдишване за 2 сек. и издишване за 20 сек.

 

Ако планирате да се явите на кастинг за музикално реалити:

 • Упражнявайте се в продължение на 3 месеца;
 • Намерете вокален педагог, който да изкаже мнение за способностите ви и евентуално да ви предложи курс;
 • За прослушването не избирайте просто популярна или любима песен, а такава, в която се чувствате сигурни и знаете, че ще ви покаже в най-добра светлина.
 • Облечете се модерно (според световната мода), за дамите – не разголено.
 • Бъдете открити и освободени, но не демонстрирайте прекомерно самочувствие.

 

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.