Посланието на цветовете

Посланието на цветовете

Още от ранна детска възраст, докато учим имената на различните цветове, започваме да ги асоциираме с определени природни обекти, явления, хора, а оттам и с емоции. Зеленото за тревата, синьото за небето, червеното за кръвта – тези връзки изграждат в мозъка ни мигновена реакция към конкретен цвят. Това е обаче само половината от обяснението за влиянието на цветовете в нашето мислене и поведение. Според някои психолози цветовете имат не само социално наложено влияние върху нашето отношение към тях, след проведени редица изследвания се стига до извода, че различните цветове влияят на нашия мозък по конкретен начин, а оттук променят настроенията и вкусовите ни възприятия. За лечение на стресови състояния, на различни психически проблеми, на физически смущения или при стимулация на центрове от мозъка се използва т.нар цветова терапия.

Съществуват множество нюанси на един цвят, но тук ще се занимаем с по-категоричните им варианти.

Знаете ли, че…?

1. Мъжете и жените имат различна степен на чувствителност към цветовете с резултат в полза на дамите. Съвсем не твърдим, че мъжете са неспособни да различават цветовете, просто са по-слабо чувствителни към разликата в различните нюанси. За тях например оранжевеещото червено ще бъде просто червено; освен това мъжете са по-склонни да виждат светлите зелени вариации в жълт тон. Жените също имат своите затруднения – не по-зле се справят с цветовете на детайлите и движещите се обекти. Нека мъжете, които често биват наричани с варианти на „едър рогат добитък“ не се обиждат, червеното има даже по-голямо значение за тях отколкото за рогатата жертва в корида (биковете виждат в черно-бяло). Според американско изследване облечената в червено жена засилва мъжкото желание.

2. Цветовете имат ефект върху перспективата, формите и физическите възприятия:

– За температура – от горещото тъмно червено до дълбокото тъмно синьо възприятията ни варират от „Опасност от изгаряне“ до „Опасност от измръзване“.

– За маса – Тук не става въпрос за това кое ви прави по-слаби, обърнете внимание на сградите например. Високи сгради с огледална светлосиня или бяла повърхност изглеждат по-леки и ефирни от черните и тъмносини конструкции. Тъмните цветове създават усещане за тежест и категоричност, в светли нюанси всичко изглежда по-леко и нежно. тъмните цветове абсорбират повече светлина, те правят тялото ви да изглежда по-слабо, защото окото ни е свикнало да възприема тъмното като дълбочина (вдлъбнатост). С тъмния цвят вие не ставате по-слаби, а по-незабележими, вие не отразявате и не излъчвате светлина. Явно красивата жена и красивата сграда имат съвсем различно присъствие.

– За благосъстояние – В природата мъжките животни с по-пъстра окраска се смятат за генетично по-здрави и годни за продължаване на рода. При хората това съпоставяне се е видоизменило от демонстрация на гени в демонстрация на собственост, защото при нас независимо от гените, оцеляването е гарантирано от благосъстоянието. Друга причина по-пъстрите и наситени цветове да демонстрират богатство е по-трудната в миналото обработка на материи. В продължение на векове багрилата са били изключително скъпи, особено пурпурът, затова са се превърнали в достояние на малцина.

– За сезони – Сезонните асоциации се използват често в модната индустрия – всеки моден сезон есен-зима или пролет-лято е маркиран от колективно избрана гама.  Пастелните, деликатни светли тонове са символ на пролетта и женствеността; ярките цветове озаряват лятото; натурални земни цветове (жълто, оранжево, кафяво) са индикация за есента; зимата от своя страна идва с бяло, черно и синьо.

ЧЕРВЕНО

Това е може би вторият най-любим цвят на хората по света, среща се в 77% от флаговете на държавите и се използва в глобално като индикация за забрани, опасности, предупреждения – причината е в неговата забележимост, всичко изпъква на неговия фон. В бизнеса също се използва, за да предизвиква внимание към намаленията – обърнете внимание на огромните червени проценти, когато се правят акции. Тъй като червеното е цвят на кръвта се вярва, че то подобрява кръвообращението, а оттам води до повече енергия, желание за действие, подобрява имунната система, повишава сексуалното желание и води до всякакви изменения свързани с кръвоснабдяването. Доказано боядисаната в червено кухня, червената светлина и окраска на посудата, повишава апетита. Червеното е символ на топлина, любов, страх, опасност, дързост, ентусиазъм, скорост, активност, сила, енергия, увереност, желание, страст, кураж. В политиката е символ на социализма и левите движения. В Изтока се свързва с късмет, просперитет, щастие, дълголетие, плодовитост, сила; но в някои части на Африка е траурен цвят.

ОРАНЖЕВО

В зоните с умерен климат оранжевото е цвят на есента, това е и цветът, който привлича най-много деца. Заради топлия си тон, оранжевото също носи виталност и степен на предупредителност, но носи в себе си по-малко агресия и задължителност. То създава степен на достъпност, затова в бизнеса се използва за намалени цени и импулсивно пазаруване. Оранжевото предизвиква ведрост, ентусиазъм, стимулира креатиността и апетита. В политиката с оранжев цвят обикновено се отличават либералите. Сигурно сте виждали будистки монаси – те носят оранжево, което на Изток символизира щастие и духовност.

ЖЪЛТО

Кое е жълто? Погледнато от Земята нашето Слънце е жълто, затова по-масово то се възприема за цвета на светлината. В много религии жълтото е цветът, с който се асоциира божественото. Освен това се смята, че този цвят активизира мисълта и събужда вниманието, затова присъства като втори във светофара. Като останалите по-топли варианти жълтият цвят носи жизненост, щастие, енергия, но в него няма кураж и директна конфронтация. То се свързва с лятото, Слънцето, комфорт, оптимизъм, глад и жажда. Използва се от центристки партии. Спрямо него в различните части на света има разнопосочно мнение за символиката му. На Изток жълтото е свещен цвят, императорски, мъжествен и мъдър, ала в някои държави от Близкия Изток е траурен цвят. В Африка жълтото показва висок статус, във Франция – ревност, а в Гърция – тъга.

ЗЕЛЕНО

Споменахме в началото зелената трева, тук ще добавим короните на дърветата и става ясно, че зеленото е символ на природата. То се е превърнало в запазена марка на екологията, зелената енергия, био продуктите и зелените партии. Зеленото има успокояващо действие, показва отговорност, доверие, постоянство, дълголетие, оптимизъм, здраве, пролет, сигурност, честност, свежест и хармония. Но тази символика, както бе и при другите цветове, не е еднозначна по цялото Земно кълбо. За Европа важат представите за раждане, младост, ново начало, плодородие, безсмъртие, в Близкия Изток зеленото се свързва с исляма, силата, късмета, престижа и плодородието. Ала в Африка, може би заради валутата, се смята за символ на корупцията. В Южна Америка са най-негативни към зеленото – там то символизира смъртта. Защо ли?

СИНЬО

Това е особено любим цвят на хората по-света, може би заради своята неутралност, особено предпочитан е от мъжете и корпоративния свят. Синьото внушава ред, стабилност, акуратност, отговорност и се използва в банки, учреждения, фирми, в служби за сигурност. Това е цветът на консерватизма и десните партии. Цветът внушава мир, спокойствие, професионализъм, лоялност, чест, доверие, меланхолия, студенина, дистанцираност, дълбочина. На Изток синьото символизира женственост  – изненадахте ли се, господа – и безсмъртие; в Близкия Изток – защита, а в Мексико – траур.

ЛИЛАВО

Оскар Уайлд хвърля сянка на съмнение върху морала на жени в лилаво и определено това е един от цветовете, към които хората изпитват силна неприязън или любов. Лилавото има релаксиращо действие и се използва в рекламата на редица продукти за разкрасяване и подмладяване. На много места лилавото символизира аристокрацията, благородството, силата, лукса, елегантността, а също – мистерията, магията и елегантността. Бразилия и Далечния Изток са на едно и също мнение по отношение на връзката с лилавото и траура, мъката и смъртта, но на Изток се среща и връзката с богатство и привилегированост.

РОЗОВО

Това е цветът, от който мъжете бягат като дявол от тамян. В САЩ са правили експеримент със затворническо облекло изцяло в розово и открили, че така се намалява склонността към агресия. Причината родителите явно да избягват този цвят за момчетата е мачисткият принцип, че един мъж е длъжен да излъчва и да бъде склонен към агресия, затова пък момиченцата са облъчвани от малки с розово под всякаква форма до степен, в която е трудно да намерите аксесоари, дрехи и играчки за тях в друг цвят. Символиката на розовото включва нежност, грижа, женственост, любов. Използва се често в кампаниите на продукти за красота, заради асоциацията с цветчетата на розата и цветята като цяло. За ваша изненада обаче в Белгия момченцата носят розово, а в много други държави особено на Изток не съществуват предразсъдъци по отношение на нежните му тонове.

КАФЯВО

Определено това не е любим цвят на много хора, но той има релаксиращо, ненатрапчиво присъствие. Кафявото символизира природата (дърветата), земята, есента, естествеността, издръжливостта, увереността и стабилността. Корпорациите не го обичат особено, освен може би за вратите на кабинетите и огромните масивни бюра. На Изток, пак не конкретизираме къде точно, кафявото се свързва със земята и смъртта (логично, със смъртта – в земята).

ЧЕРНО

Любимият цвят на хората през зимата, въпреки че на него зацапванията личат доста. Това е любимият цвят на хората с проблемни килограми, суетните хора и тези, които избират лесните съчетания на облеклото. Благодарение на френската мода от цвят на траура, депресията, нощта, смъртта, тъмните сили и други мрачни неща, черното стана кожата на елегантността и добрия вкус. Бизнесът го използва за луксозни и мъжки продукти. В допълнение черното е цвят и на християнското духовенство, а оттам на властта, формалността и отшелничеството. На Изток се сместват впечатленията за богатство, здраве, зло, мистерия и мъжественост.

БЯЛО

Белият цвят е чистота, девственост, невинност, мир, простота, ново начало, стерилност, зима, студенина. В Далечният Изток се носи на траурни церемонии и символизира смърт, тъга, старост, нещастие. Никога не подарявайте бели хризантеми, подаръци и други неща на хора от този регион. В Близкия Изток има същата нотка наред с усещането за нравствена чистота.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *