Грижи за кожата по време на бременност

Грижи за кожата по време на бременност

image01Бременността предизвиква големи хормонални промени, които засягат всяка система в тялото, включително и най-големият ви орган – кожата. Ако искате и след бременността да имате здрава и хидратирана кожа, ще трябва положите грижи за кожата си преди появата на стрии, целулит и петна по нея.

 

image05Обърнете внимание на първите изменения по кожата на лицето, за да вземете своевременни мерки. При бременните жени често срещани явления са: ускорен растеж на косата, петна от суха кожа и области на обезцветяване по лицето, те не са повод за притеснение. Но при други видими проблеми, като тъмни петна, които да ви карат да се чувствате неудобно или предизвикват опасения за здравето ви и това на плода, незабавно потърсете консултация с дерматолог.

 

Ако ползвате крем или хапчета за лечение на акне, трябва да ги спрете незабавно. Те съдържат салицилова и гликолова киселина, които могат да навредят на бебето. По-добре се консултирайте с вашия личен лекар, гинеколог или дерматолог за предписване на кремове и лосиони, подходящи за бременни.

image03Веднъж появили се, стриите са почти невъзможни за премахване, затова хидратирайте ежедневно кожата на корема, гърдите и горната част на бедрата. Лосионите, особено тези богати на масло от ший или какаово масло и витамин Е, имат максимален ефект само при редовна употреба. Втривайте ги с масажиращи движения след къпане или когато почувствате кожата си опъната и изсушена. При избор на лосион, по възможност подберете такъв с естествени съставки, тъй като това намалява количеството на химикалите, които преминават през кожата и навлизат в организма ви, а оттам и в този на бебето.

image04Използвайте слънцезащитен крем редовно, без значение от сезона. При тях съставките, които преминават кожната бариера и са опасни за бременни, са сведени до минимум. Слънцезащитните кремове не само ще предотвратят увреждане на кожата, но и са безопасен и ефективен начин за лечение на мелазма (тъмни петна по кожата).

 

Не използвайте избелващи продукти, които съдържат хидрохинон. Той се използва при лечение на обезцветявания на кожата като хлоазма и мелазма. Въпреки, че няма окончателно изследване, което категорично да свързва употребата на хидрохинон с увреждания на плода, повечето лекари препоръчват пълното избягване на продуктите с него, поради потенциалния риск, свързан с високата му усвояемост от организма.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *