Как да се забавлявате без компютър?

Как да се забавлявате без компютър?

Забравили сте да си платите месечната такса за кабелна и Интернет? Нямате мрежа? Компютърът е хванал вирус и е на поправка? Нервите са моментално се опъват, не знаете как да живеете без компютър! Ще се опитаме да ви припомним редица забавления, които последните рожбите на последните две десетилетия позабравиха.

Първият вариант е, ако комуникационната авария ви е заварила сами:

– Да кажем, че сте у дома – дали някъде не се е натрупала прах? – използвайте този подарък на обстоятелствата да почистите прахта от мебелите, да махнете онази паяжина, която ви дразни от месеци, да подредите най-после гардероба си и онзи претъпкан килер. Всички задачи, които са изисквали свободно, време сега ви очакват. Смятате, че това не е никак забавно? Има ли нещо по приятно от удовлетворението от добре свършената работа и въдворения ред? За ваше успокоение има и други възможности да оползотворите времето в Интернет-пустинята.

– Направете физически упражнения –„ Усилия! Не отново!“ – крещи съзнанието ви. Особено ако сте невротизирани и дори гневни от загубата на Интернет връзка, можете да я освободите под формата на физическа активност. Предлагаме ви да направите няколко клякания, разтягания, подскоци на място, коремни преси и други. Направете и няколко упражнения за гръб, че със сигурност от седенето пред компютъра той е сред проблемните ви зони.

– Хванете химикалката – Направете си план за утрешния ден, за вечерното меню, за подаръците, които искате да купите. Можете да продължите с писарската дейност като се опитате и да творите – малко стихотворение, разказче, глава от романа, който все не можете да започнете.

– Труд и творчество – Направете карикатури на приятели и известни личности, нарисувайте вазата с цветя и фруктиерата. Можете да направите декорация на старите мебели, да си изрежете интересни неща от вестници и списания.

– Готварство – Излезте на пазар или спретнете от наличното в хладилника нещо по ваша импровизация. Ако не ви се експериментира и не сте сигурни в заложбите си, включете си готварски канал или потърсете сред домашната библиотека забравена книга с рецепти.

– Излезте на разходка – Една разходка навън, особено ако е хубаво времето ще направи денят ви по-богат на впечатления и зареден с нова енергия. Можете да съчетаете разходката с посещение на любимо магазинче, отворен музей, галерия, баба, дядо или родителите ви.

– Четете книга – Какво си мислите, че са правели хората преди медийната революция – чели са книги. За нашите предци това си е било забавление от ранга на гледането на телевизия и сърфирането в Интернет. Няма значение какво четиво ще подхванете – важното е да ви е забавно.

– Потопете се в спомени – Разгледайте старите албуми, скритите по шкафчетата тефтерчета, листчета, подаръчета и други предмети от миналото.

– Решавайте ребуси и кръстословици – Това е прекрасно упражнение за мозъка, забавно е и ще ви донесе лично удовлетворение от проявеното знание.

– Слушайте музика – Без взор вперен в монитора ще можете да потънете напълно в нежния или басов ритъм на музиката, защо и да не потанцувате или попеете? Разбира се, съобразявайте се с вътрешния ред на кооперацията, в която живеете.

– В случай че мрежовия проблем не е породен от липсата на ток, все пак можете да включите телевизора. Знаем, че отдавна не сте виждали в него нещо повече, от движеща се бучаща само фоново картина.

Ако сте в компания:

– Играйте на някаква игра – Всякакви игри тип шах, табла, монополи, карти са идеални за развличане в компания. Можете и сами да си измислите игра – на думи, на жестове и т.н.

– Спортувайте заедно – Вземете топка, ракети или други уреди и излезте да поиграете колективно навън.

– Проведете дискусия – Винаги, когато сте в компания можете да завържете любопитен разговор, да си разказвате истории и дори да се състезавате кой ще разкаже най-смешната, неочаквана или страшна история. Така се е родил романът „Франкенщайн“ на Мери Шели – времето било постоянно дъждовно и мрачно, затова съпругът на Мери, лорд Байрон, тя и други приятели седнали да си разказват в дъждовната нощ страшни истории. Ясно е кой е победил нали?

– Направете си парти – Танцувайте, пейте заедно, ако не е в малките часове на нощта или в 15ч, съседите не са виновни, че вие полудявате без Интернет.

– Ако имате деца, обърнете им повече внимание. Много често не обръщате достатъчно внимание на децата си и предпочитате да прекарате свободното си време пред компютъра. По този начин създавате и на тях неприятния навик, че животът без мрежа е невъзможен. Използвайте момента да си поиграете с тях, да ги научите на нещо или да им разкажете някоя история.

– Следвайте и всички други варианти за самотно забавление– разходка, четене, готвене, рисуване, чистене, плетене и други.

В офиса: 

– Тази точка е специално посветена на компютърната авария в офиса – Преди да се опитате да приложите някои от горните занимания в офиса, се погрижете да свършите работата, която не изисква компютър. Все пак сте на работа! Проведете нужните обаждания; ако сте мениджър, можете сега да организирате работна среща с колегите и служителите. Използвайте това време за екипна работа, комуникация с клиенти, отлагано решение на проблеми, подобряване на организацията и планиране на нови стратегии. Ако работата ви не е обвързана с компютърна система, можете спокойно да продължите със задълженията си. В случай, че не можете или не е необходимо за извършите горните предложения, а работата ви е напълно обвързана с компютъра, по-добре да ви разпуснат и да си отидете у дома, където можете да работите с персоналния си компютър. Но ако прекият ви началник не предлага такава възможност, не ви остава нищо друго освен дискретно да прибегнете към някои от вариантите за самостоятелно забавление.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *