Храни, които са вредни за кучета

Храни, които са вредни за кучета

Разпространена е заблудата, че щом дадени продукти са безвредни за хората – с тях спокойно могат да бъдат хранени и кучетата. В действителност някои храни не само са вредни, а и отровни за кучетата. Бъдете внимателни с тях, защото питомците ви имат склонност да посягат към това, което вие ядете.

Ксилитол – това е вид подсладител и заместител на захарта. Консумацията на продукти с ксилитол може да доведе до припадъци и чернодробна недостатъчност.

Индийско орехче – то е силно токсично за кучета и може при да доведе до смърт  в количества напълно безопасни за човека.

Шоколад –  Мислите си, че с едно бонбонче ще наградите любимеца си, а в действителност го тровите. Шоколадът води при кучетата до гастроентеритни проблеми, повишава пулса и води до припадъци.

Лук и чесън – те са токсични за кучетата – разрушават еритроцитите им, но често попадат в менюто им, когато им давате остатъци от манджата. Внимавайте и със съдържащите лук и/или чесън на прах готови супи и бебешки храни.

Кафе

Сурова риба – може да се стигне до недостиг на тиамин (витамин В1) , а това да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Семена от ябълка

Костилки от кайсия, авокадо, слива, праскова, райска ябълка

Мухлясала храна

Ядки макадамия – разболяват, водейки до температура, но не са фатални.

Други ядки – като цяло избягвайте всички ядки. Орехите разболяват кучетата, а шам-фъстъкът съдържа афлатоксини, който се получава от гъбички безопасни за човека, но не и за кучетата.

Кокали на пиле и риба

Грозде и стафиди – асоциират се с бъбречна недостатъчност при кучетата.

Алкохол – Дори не си го помисляйте! А и защо изобщо би ви хрумнало?!

Хмел – много токсичен за кучетата, води до висока температура, припадъци, възможна смърт. Необходима е незабавна медицинска помощ. Това означава да не черпите любимеца си с бира.

Тесто – суровото тесто с живя мая може да доведе до сериозни последици при кучетата. Може така да разшири стомаха на кучето, че да се стигне до дихателни проблеми и да освободи алкохол в корема, който да доведе до колапс и смърт.

Различни лекарства, които кучето намира в лесно достъпни шкафове.

Тор – пазете кучето от изкуствените торове в градината.

Растения – Листата и стеблата на следните радтения са отровни за кучето: картоф, домат, азалия, гербер, дъб, рододендром, филодендрон, алое вера, хризантема, хиацинт, уистерия, бръшлян и други.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.