Как да направим огън на открито?

Как да направим огън на открито?

Правенето на огън е знанието, което е издигнало човека от тъмните пещери на първобитния живот към по-независимо от природния ритъм съществуване. Но дори с кибрит или запалка в ръка не всички градски чеда могат да направят огън, който да ги сгрее в студена нощ навън.

Важно: Преди да започнем със съветите, трябва да бъдете предупредени за опасността, която вашият огън може да представлява за  местността. Ако правите къмпинг в планината, особено в сухо време дори една малка искра или тлееща тревичка може да доведе до голям горски пожар. Последствията от такова бедствие имат големи мащаби и остават за поколения. В национални паркове и резервати паленето на огън не е позволено, именно поради такива опасения.  Направете си къмпинг на плаж, на поляна или друга зона, която не е застрашена.

Подбор и обработка на мястото

За по-голяма сигурност изберете място без суха трева и дървета в голяма близост до бъдещия огън. По-добре е да го направите върху място без растителност, ако не можете да намерите такава, подберете място с най-обикновена трева (все пак не бива да късате застрашен вид), оскубете я и разкопайте мястото, оградете го с камъни, подгответе си и кофа с вода за момента, в който ще се наложи да гасите, при липса на водоем наблизо – използвайте пясък. Винаги оглеждайте добре след гасене да не е останала тлееща частица.

Поддържането на огън изисква три вида растително-дървесни материали. Всички те трябва да са сухи, не късайте клони и листа – ще навредите на дърветата и няма да стане хубав огън, заради високата влажност в живото растение.

Материали:

Кибрит или запалка – по-добре кибрит, за да не си изгорите ръката със запалката.

Първият пласт е шумата (малки сухи тънки съчки) – от нея ще тръгне огъня. Тя трябва да е тънка като върха на молив и дълга една педя (разстоянието от върха на палеца до върха на кутрето). Вземете толкова, колкото можете да поемете в събраните си шепи (направете кръг – приближете ръцете си палец към палец и показалец към показалец, това е общото количество шума).

Вторият пласт са съчките – те ще задържат огъня и ще го предадат нагоре към третия пласт. Съчките трябва да са широки, колкото палеца ви и дълги – от върха на средния пръст до лакътя. Поемете толкова количество, колкото можете да прегърнете с две ръце.

Третият пласт е съставен от клони – те са отговорни за продължителността на огъня. Тук правилото е да са дебели, колкото китката ви и дълги, колкото цялата ви ръка от върха на пръстите до рамото. Натрупайте толкова клони, че да достига купчината до коляното ви в изправен стоеж.

Запалване

Вземете шумата и я прекършете на две, запалете в средата отдолу образуваното триъгълно покривче.  Бързо започнете да добавяте отгоре малко по малко съчките, за да не задушите огъня. Ако няма вятър ще ви се наложи да духате, за да го разпалите повече. Когато огънят обхване съчките, добавете и клоните. Добре е да се придържате към пирамидалната форма, така огънят ще се разгори лесно и ще тлее продължително.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *