Как да сме подготвени за шофиране през зимата?

Как да сме подготвени за шофиране през зимата?

images3През зимата повечето от нас с нетърпениe очакват почивните дни, за да отидат на ски или на СПА в някой от красивите ни курорти, или просто да се насладят на красотата на планината и да се отърсят от напрежението в големия град. За съжаление пътищата ни не винаги са почистени и опесъчени. Да караш колата си, докато пътищата са заледени и заснежени може да бъде доста стресиращо изпитание. Докато някои превозни средства са заводски подготвени да се справят със зимните условия, при други е необходима подготовка, за да бъде колата под контрол. Независимо от марката обаче, превантивната поддръжка е от ключово значение. Преглеждайте редовно колата си в сервиз и се уверете, че всичко по автомобила е наред. Ще дадете по-малко пари за преглед в сервиз, отколкото за пътна помощ и поправка, ако колата ви се развали, докато сте на тъмен заснежен път.

 

images1Купете зимни гуми. Ако не можете да си позволите четири нови гуми или имате стари зимни гуми в добро състояние, може да си купите само две нови и да ги поставите на задвижващите колела, а старите – на другите две. Гумите за сняг имат специални протектори, които позволяват на автомобила да има по-добро сцепление, а също така са от по-гъвкав тип гума, която не замръзва при ниски температури. Грайферите на някои  все-сезонни гуми не се изчистват правилно и се задръстват в дълбок сняг. Тези гуми може да са опасни за шофиране в екстремни условия. Купете си и вериги за гумите, не се знае кога ще ви потрябват.

 

Препоръчваме ви да сложите в багажника си и няколко торби пясък. Теглото на пясъка ще осигури по-голям натиск върху гумите, и съответно по-добро сцепление. Ако колата попадне на заледен участък и буксува, насипете малко пясък под гумите за по-добро сцепление. Уверете се, че торбите с пясък са добре закрепени и няма да се търкалят при резки движения. Тежестта на пясъка ще даде и допълнителна устойчивост на колата. На същия принцип се добавя допълнителна тежест в задната част на състезателните автомобили, за да не се плъзгат при резките завои.

Когато тръгвате на заледен участък, подавайте газ съвсем леко, за да получат сцепление гумите. Рязкото подаване на газ само ще накара колата да буксува на място. Повечето шофьори слагат скоростния лост на втора предавка, за да улеснят плавното потегляне на колата.

images8

Когато спирате, натискайте спирачките съвсем леко и бавно. Рязкото натискане на спирачка на заледен път може да завърти колата и да загубите управление. Ако колелата блокират, освободете спирачките и натиснете отново, обикновено многократното натискане и отпускане на спирачките има добър резултат. Ако автомобилът ви е оборудван с анти-блокиращи спирачки (ABS), няма да имате подобен проблем. Ако има препятствие на пътя и сблъсъкът е неизбежен, най-добре е да пуснете спирачките, за да освободите предните колела и да се опитате да заобиколите без да подавате газ.

 

images6Ако колата ви поднесе на пътя, леко завъртете волана в посоката, в която бихте искали да отидете. Това е естествено двежение, чрез което няма да губите ценно време, докато се сетите накъде трябва да се завърти волана, ако колата поднесе наляво напимер. Не давайте газ, докато не се върнете стабилно в правилната посока.

Много хора, разбираемо, се ужасяват, когато пред тях има хълм. Първото нещо, което трябва да запомните, е никога да не използвате спирачките на хълм, ако може да ги избегнете, независимо дали се спускате или се изкачвате. Когато предстои изкачване, ускорете леко, преди да достигнете хълма. При спускане забавете преди достигане на наклона.

Карайте бавно и внимателно. Без значение колко подготовка и опит имате, шофирането по сняг и лед винаги е свързано с голяма вероятност от инциденти. Не забравяйте, че не сте сами на пътя!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *