20 причини да се чувствате успели и благодарни

20 причини да се чувствате успели и благодарни

В следващите няколко точки ще се опитаме да ви убедим, че имате повод да се чувствате щастливи и благодарни за съдбата си. Щом четете това, значи имате Интернет, което от своя страна води до извода, че или имате работа, в която има мрежа, или у дома ползвате такава. Колкото и да не ви се вярва, двата фактора показват, че сте извън зоната на бедността, погледнато от глобална перспектива. За да не се налага повторението на всяка точка, ще припомним думите на баба ви, която ви е гонила с филията из хола, спалнята и антрето: „Знаеш би колко гладни дечица има!“ О, да, има и богати хора с професионални и лични успехи, но ако не сте сред тях и това ви депресира, има вероятност да прекарате целия си живот в оплакване и презрение към себе си, близките и ежедневието си. Само защото сте родени в конкретен регион с характерен за него стандарт, не означава, че всеки ден не трябва да благодарите за синьото небе, топлия чай, стените на собствения дом и пълната чиния, защото клишето е вярно – в този свят, а и на родна почва, страданието е много повече от за вас въобразимото.

1. Този месец успяхте да платите сметките си и дори похарчите за нещичко над базовите нужди. Няма значение колко добре обработихте касовите бележки и си направихте домашния бюджет, важното е, че покрихте всички разходи.

2. Оставате критични. Продължавате да се съмнявате в себе си и живота си. Понякога се чувствате зле, депресирани и попаднали в черна дупка. Знаем, че не е никак приятно усещане, но вашата неудовлетвореност от личността ви показва, че сте отворени за промени и желаете да израствате в развитието на своята индивидуалност. Вие сте обективни и съзнателни личности. Будните ментално и духовно люде се прибират вкъщи от работа с мисълта „или…може би има друг начин да бъда и да живея“.

3. Имате работа. Независимо от това колко часа работите е колко пари изкарвате, имате ресурс, с който да си купите храна, да носите дрехи, да се подслоните. Не се чувствайте провалени, ако животът ви и работата ви не са такива, каквито някога сте очаквали. Възможността да се изхранвате ви носи независимост и отговорност за самите себе си.

4. Имате време да правите нещо, което харесвате. Няма значение, че тази дейност може да се свежда до седене на дивана и гледане на телевизия.

5. Не се притеснявате какво ще ядете утре. Дори да имате ограничен бюджет и да не можете да си купите сьомга, био мармалад, френско вино и други, все пак можете да сервирате нещо на масата.

6. Храните се за удоволствие. За вас храната не е само оцеляване, а наслада.

7. Имате един или двама изключително близки и верни приятели. Може и да имате повече, не се чувствайте ограничени. Но не е важно количеството все пак, а това каква близост, комуникация, радост, разбиране и знание един за друг споделяте.

8. Можете да си позволите возене в метрото, чаша кафе или бензина/дизела в колата. Това са вашите ежедневни двигатели, които ви дават възможност да изпълнявате задълженията си.

9. Не сте същият човек като преди година-две. Учите се и се развивате с всеки ден, можете да идентифицирате промените вътре във вас, независимо дали са позитивни или негативни.

10. Имате времето и средствата да правите неща над минимума. Били сте на поне един концерт през изминалите пет-шест години, купувате си книги, ако имате желание можете да отидете на дневна екскурзия до близък град. Това показва, че не ви е нужно да работите по почти 16-18  часа всеки ден, за да оцелеете. Не се учудвайте, почивни събота и неделя плюс 40-45 часова работна седмица е норма само в Европа и няколко други държави, да не говорим, че и в нашата страна не е всеобщо достояние.

11. Имате повече от един комплект дрехи. Не се притеснявате, че нямате ръкавици или шапка за студеното време, имате друг набор от дрехи за топлото лято и  поне един костюм или рокля за по-специални случаи. Можете не само да предпазите тялото си от атмосферните условия, но и да променяте облеклото си според социалните изисквания.

12. Давате си сметка какво не върви в живота ви. Най-важната крачка към промяната е просто да съзнавате проблемите си дори още да не знаете как точно да ги преодолеете.

13. Можете да кажете на своето минало младо Аз: „Успяхме, оцеляхме в това тежко пътуване.“ Невинната млада личност е още вътре в нас заедно с всичките ни житейски травми, всичко това прави нашата личност различна и самобитна, не съжалявайте, успокойте разочарованата ненарадвана младост.

14. Имате подслон – свое пространство, в което да организирате деня си и чрез което да надграждане живота си. Имате ли къде да спите, да вечеряте, да учите и да развивате домакинство, оттук можете да надграждате и да се развивате.

15. Преживели сте разпадането на взаимоотношения. Хората идват и си отиват от живота ни поради редица причини, но фактът, че вие сте останали изправени след това, подсказва способността ви да признавате чуждата свободна воля и естествения ход на живота като постоянна промяна – раждане и смърт, запознаване, събиране и раздяла.

16. Интересувате се от нещо. Няма значение какво е то: лични взаимоотношения, четене, филми, секс, общество или астрофизика – има нещо, което ви вълнува и което да изследвате по-подробно.

17. Знаете как сами да се грижите за себе си – можете да определите продължителността на съня си, за да се чувствате енергични на следващия ден; към кого да се обърнете, ако искате да споделите проблемите си; какво да направите, ако се разболеете; как да се забавлявате и т.н.

18. Имате цел, наречете го дори далечна и нереалистична мечта. Наличието дори на някаква далечна и мотивираща перспектива, ще направи делникът ви по-смислен, а проблемите -преодолими.

19. Нямате установена представа за бъдещето. Хората, които очакват животът им да се разгърне по желания начин или са изпълнени с апокалиптични сценарии не успяват да се адаптират към това, което им предлага животът – те подминават подадената ръка, изпускат по-малките възможности, пропиляват вече натрупаното и проклинат нещастната си съдба. Извадете най-доброто от всеки момент.

20. Преживяли сте трудности. Препятствията и драмите от всякакъв характер не бива да ви карат да се чувствате като белязани, вие сте личност с опит и животът определено не е станал по-добър към вас, но в най-добрия случай сте помъдрели. Справяте се много добре, не се чувствайте провалени и пропаднали!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *