Как да се подготвите за развод? (за мъже)

Как да се подготвите за развод?  (за мъже)

Решението за прекратяване на брака не бива да се взема лекомислено, като се имат предвид многото трудности и промени, пред които ще трябва да се изправят съпрузите. Разводът трябва да се обмисли много добре, особено ако са замесени малки деца и сте убедени, че това е единственият път пред вас. Веднъж взели решението за развод, е много важно веднага да започнете подготовка за предстоящите трудности(от личен и правен характер).

image146

1. Погрижете се за финансите си

Според българското законодателство всичко придобито от вас по време на брака е обект на подялба между съпрузите. Това включва закупеното движимо и недвижимо имущество, което е записано на ваше име. Много мъже избягват това, като приписват имуществото си на роднини или го прехвърлят на фирма. Можете да се благодарите, че сте родени в България, защото тук няма да ви се налага да изплащате голяма издръжка. Бъдете обаче готови децата ви да предявяват повече финансови претенции, тъй като постоянно ще ви натякват празнината, която сте оставили дори във финансово отношение. Запомнете, че вашата партньорка също има принос в професионалното ви развитие и ако е полагала грижи за дома и децата ви, не трябва да я оставите на улицата гола и боса. В момента, в който сте взели решението да имате семейство, сте поели отговорност за живота и бъдещето му, нямате право да ги изоставяте и лишавате от подкрепата си. За ваше съжаление, при положение че децата са присъдени на бившата съпруга, ще ви се наложи да напуснете семейното жилище, затова потърсете нова квартира и предвидете разходи за наеми, ако нямате друго жилище.

Направете списък с вида собственост. Най- лесно ще стане на принципа стая-по-стая. Пригответе си фотоапарат, уверете се, че ще отбележи датата и часа и направете снимки на цялата ви собственост, след което разделете снимките на три купчини: Ваша, Обща и Нейна собственост.

– Лична собственост са нещата, които сте имали преди брака. В личната собственост влизат и нещата, които сте получили като подарък, дарение по време на брака или в наследство.

– Общата собственост обхваща всичко придобито по време на брака.

Пригответе новата си финансова картина. Направете копия от всички документи, датиращи от момента на сключване на брак. Ако не знаете какви документи са ви необходими, копирайте всичко и оставете вашия адвокат да реши. Тази информация включва:

Приходи и проверки на доходите

Банкови и кредитни сметки

Сметки на кредитни карти

Застрахователни полици

Пенсии и пенсионни сметки

Инвестиционни сметки

Удостоверения и сертификати за собственост, както и всички заеми

Бизнес операции

2. Защитете личните си данни и кореспонденция

Вземете превантивни мерки за да защитите личните си данни – променете всички пароли за достъп до електронно банкиране, имейл, социални мрежи и други акаунти. Направете си нова електронна поща, само за кореспонденцията с бракоразводния ви адвокат.

Password box on a webpage

Направете си списък на нещата, които са ваша собственост, и на тези които са обща. Най- лесно ще стане на принципа стая-по-стая. Пригответе си фотоапарат, уверете се, че ще отбележи датата и часа и направете снимки на цялата ви собственост, след което разделете снимките на три купчини: Ваша, Обща и Нейна собственост.

– Лична собственост са нещата, които сте имали преди брака. В личната собственост влизат и нещата, които сте получили като подарък или дарение по време на брака.

– Общата собственост обхваща всичко придобито по време на брака.

3. Приберете всичко, което е скъпо за вас

Понякога, в моменти на ярост или за отмъщение, бившата може да унищожи вашите ценности, затова приберете тези емоционално скъпи предмети в депозитна кутия, до която съпругата ви няма достъп.

4. Подгответе се за попечителство над децата

Започнете да си водите родителски дневник, като отбелязвате всичко, от което се нуждаят децата ви ежедневно, през седмицата и през месеца. Относно попечителството най-добрият вариант е съвместното попечителство, при което дните за свиждане, летните и зимните ваканции са съобразени с възможностите и свободното време и на двамата родители. Не се опитвайте при липса на основателна заплашителна за децата причина да ги отнемете от майката. Българската конституция защитава майките и майчинството, особено ако вие сте причина бракът да се провали, съдът е малко вероятно да ви предостави родителските права. Ако не се ползвате със значително имане, връзки и солиден бизнес, с които да манипулирате, по-добре не се опитвайте, само ще си развалите отношенията с майката на вашите деца и ще похарчите пари и нерви за съдебни спорове.

5. Подгответе вашия списък с контакти на важни хора

Напишете имената на хората, участващи в живота и на двама ви и в живота на децата ви. В списъка трябва да запишете и техните телефонни номера, адреси, и имейли. Това включва:

Членовете на семейството и съседите

Личният лекар

Финансови съветници, счетоводители и застрахователни агенти

Учителите и администраторите

Работодателите и професионалните консултанти

Детегледачки и учителки от детската градина

Родителите на приятелите на децата ви.

6. Стойте на разстояние от социалните мрежи и запазете любезен тон

Въпреки че вече сте променили паролите на вашите сметки, социалния ви присъствие – особено във Фейсбук – ще бъде често проверявано по време на развода. Недейте да обиждате или да злословите срещу съпругата си, семейството и, или адвоката ѝ. Дори и след развода, такава дейност може да се използва срещу вас в делото за попечителство.

image153

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *