Как да се облечем на интервю за работа?

Как да се облечем на интервю за работа?

Ще цитираме Джорджо Армани: „Облечете се за позицията, която желаете, не за тази, която вече имате.” Външният вид, колкото и да е тъжно и лъжовно, е вашата визитна картичка.

Независимо от позицията, за която кандидатствате, работодателят очаква от вас приятен поддържан външен вид. Доброто облекло показва познанията ви за етикеция, личната ви естетика, способността ви да се съобразявате с установени стандарти и вашето уважение към събеседниците. По този начин работодателят си прави заключения за личната ви култура и работна етика.  Ако не можете да се справите с нещо толкова просто, как ще се справите с отговорността на новите си задължения?

Облекло за мъже

При интервюта за управленски позиции – във финансовата сфера, във фирми с изявени традиции – от мъжете се очакват кожени обувки (черни, тъмно сини, тъмно кафяви), костюм в тъмни цветове – синьо, черно, кафяво, зелено, сиво (може и средна тоналност на сиво); риза в светъл тон (бяло, синьо, сиво, бледо лилаво, бежово); вратовръзка – едноцветна или със семпла щампа (ивици, капчици или каре). Същото облекло важи и за всякакви представителни позиции, в които вие сте лице на компанията (ръководител на персонал, говорител, търговски представител и други).

Много е важно обаче да не прекалите с официалността. Трябва все пак да се чувствате удобно и да не изглеждате изкуствено. Ако не ви допада носенето на костюм, може би трябва да се замислите дали сте избрали правилното поприще.

Независимо от позицията за всички мъже важи следното: При всички случаи трябва да бъдете чисти, добре сресани, с обран врат (ако имате дълга коса, задължително я вържете добре), гладко избръснати или с поддържана къса брада, да сте с изгладени дрехи и да миришете приятно. Не яжте преди това, избършете обувките си и ако са сухи ръцете ви, преди това ги намажете с някакъв крем. Огледайте дали някое копче не се разкопчало; разкопчано копче на риза могат да си позволят господа без окосмяване под гърлото.  Не носете впити ризи, защото те или ще подчертаят бирено коремчекоремче, или в по-позитивния случай ще ви представят като разглезен мачо, който има съвсем други намерения от това да се погажда колегиално с дамите в офиса. Панталоните не бива да се смъкват, младите мъже трябва да забравят за дънките с дълбоко дъно. Препоръчително е да се носят по-дълги черни чорапи, тъй като окосменият мъжки крак определено не е красива гледка, а всякакъв друг цвят освен черния ще предизвиква ненужно внимание и негативизъм.

В по-младите компании като тези работещи в сферата на информационните технологии обикновено обстановката е по-непринудена и същото ще важи за интервюто. Строгият вид с костюм и вратовръзка е изключение. Работните позиции, при които няма контакт с клиенти и контрагенти, също не изискват прекалено официално облекло. В този списък на по-свободно облекло попадат и кандидатстването за стажови позиции (извън финансовата сфера), упражняване на физически труд и ред други. Не разбирайте обаче тази свобода като абсолютна волност. В общи линии можете да си позволите следното – изберете класически вариант дънки (без: дупки, протривания, апликации, едри джобове, дълбоко дъно, висока талия, впиваща се материя) по-добре в тъмен цвят,  може и панталони чино.

Сложете риза, която ще отива на дънките или панталоните. През зимата можете да сложите пуловер в един цвят върху ризата така, че да се вижда яката; друг вариант е да облечете жакет. В по-топлите месеци обаче се въздържайте от носенето единствено на тениска – приемливо е, само ако кандидатствате за физическа работа. Носенето на маратонки не е препоръчително, кецовете са възможни, но само в много напредничав бизнес и ако подберете такъв дизайн, който да пасва на стилна риза и хубав изчистен колан. Ако обаче можете да си позволите хубави нови дизайнерски кецове, ще е по-добре да вложите същия заряд в също толкова хубави обувки. Няма как да сбъркате, ако обуете чисти обувки. Съчетайте ги с  колан в същия цвят и стил.

Аксесоарите за мъжете, независимо от позицията, се ограничават до халка или единствен абсолютно ненатрапчив пръстен, часовник, игла за вратовръзка (ако носите такава), за управленска позиция – копчета за ръкавели и кърпичка в джоба на сакото. Всичко друго получава негативно отношение. Относно стойността и дизайна на тези аксесоари трябва да се съобразите с позицията. Както не можете да кандидатствате за високоплатена и представителна позиция с гумен електронен часовник, така и не бива да носите златист или бляскав часовник за позиция в кол център.

Облекло за жени

Дамите трябва да си забранят късите поли и впитото облекло като цяло. Не носете изразяващи формите ви блуза или риза, защото в противен случай ще изглеждате несериозни и ще създадете неправилно впечатление, освен ако целта ви не е да се превърнете в сексуален обект на работното си място. Късите поли правят мигновено лошо впечатление на сериозни работодатели, които нямат намерение да ви експлоатират. Погрижете се зоната от раменете включително с ключиците (може да се вижда само мястото, където те се събират) до горната част на коляното да е покрито. Защо не бива да се вижда зоната над коленете? Защото в момента, в който седнете, полата ще се изтегли нагоре и ще се разкрият поне половината ви бедра. Освен облеклото и поведението не бива да дава сигнали за флирт. Ако не сте носили често поли и обувки с ток, по-добре тренирайте преди това. Щом не се чувствате добре в дамско облекло, по-добре да заложите на панталони и по-ниски обувки. Панталоните чино ще са добър избор за интервю в по-млада и прогресивна фирма, а също и за позиции без представителни фунции.

Обувките трябва да са с максимум 7см ток, платформите са неприемливи. В летните дни не носете сандали, които разкриват пръстите на краката ви, за обикновен работен ден откритата добре поддържана пета е приемлива, но не носете такива обувки точно на деня за интервю.

Дамите могат да си позволят много цветове, въпреки че по-студените тонове са пак предпочитани. Единствено може да избягват ярко червеното, защото то носи агресивно и провокативно послание.

Относно аксесоарите важи правилото – колкото по-малко, толкова по-добре. Можете да сложите само едно малко пръстенче. Обиците не трябва да са големи и да висят. Носенето на колие е излишно – както вече обсъдихме, само най-предната част от ключиците ви може да се вижда.

Стилизирайте косата си, но не си правете екстравагантна прическа. В бизнес средите не се харесват много дълги коси, ако имате такива, ги вържете на семпъл кок.

Не носете дълъг маникюр с шарени нокти, за лак препоръчваме прозрачен или с телесен цвят. В грима се ограничете до лек дневен вариант. Парфюмът ви трябва да е приятен, но не силен.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.