Как да направим масаж на стъпалата?

Как да направим масаж на стъпалата?

Студ, тесни обувки, високи токчета, разбит паваж, стълби и всякакви други препятствия преодоляват краката ни всеки ден и въпреки това им отдаваме твърде малко внимание. По стъпалата са позиционирани множество зони за стимулация на отделни органи, един приятен масаж може да подобри оросяването на крайниците ви, да ви отпусне и достави невероятно удоволствие.

Feet-Acupunture

Възможно и сами да си направите масаж, ала е много по-приятно и релаксиращо да ви достави тази наслада съпруга/та, приятеля/приятелката или друг близък. В зависимост от контекста и обстановката релаксиращият момент може да премине в еротика – чудесен подарък за Св. Валентин.

За целта подберете бадемово олио, олио от жожоба или комбинация от двете. Ако желаете да стимулирате сетивата по-силно, добавете и етерично масло. Лавандулата например действа антисептично и успокояващо, ментата ще ви освежи и подготви за следващите предизвикателства, а тайнственият аромат на маслото от тамян ще ви накара да се почувствате царски.

Важно: Винаги масажирайте от пръстите към краката по посока на вените, не на артериите. Това ще подобри циркулацията на кръвта и ще засили имунната ви система.

Масажът

  1. Поставете едната си длан върху горната (външна) част на стъпалото, а другата – на долната. Започнете леко да приглаждате от двете страни стъпалото в посока от пръстите към петата. Направете това 10 пъти с приятни бавни движения.
  2. С помощта на възглавничката под палеца на ръката ви направете права линия през средата на стъпалото. Започвайки от възглавничките под пръстите до петата, повторете това с бавни, но по-притискащи движения.
  3. Пак с възглавничката на показалеца започнете да правите малки кръгове на дължини от възглавничките под пръстите до петата. Масажирайте методично, така че да не пропуснете местенце от стъпалото.
  4. Повторете първата стъпка, провеждайки дланите малко нагоре към краката.
  5. Тази стъпка ще освободи напрежението в ставите на пръстите и ще подобри подвижността им. Хванете големия пръст на стъпалото в меката част между показалеца и палеца на ръката ви и започнете да масажирате ставата, правейки 4-5 кръгови движения. Повторете с останалите пръсти. После хванете с ръка пръстите на краката и раздвижете стъпалото напред и назад 2-3 пъти. В това упражнение трябва да съблюдавате пръстите да не се движат сами, тъй като идеята е да се раздвижат малките стави без напрягане на мускулчетата.
  6. Върнете се обратно към възглавничките на пръстите, този път правете по-дълги движения от тях към крака, така че да обхванете и прасеца. Направете около 10-15 такива движения като към края нека бъдат все по-бавни и леки.

Приложете същата процедура и за другия крак.

През по-студените месеци след масажа сложете топли чорапи.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *