Как да се отървем от мравките у дома?

Как да се отървем от мравките у дома?

Мравките са работливи и дори полезни, защото убиват истинските вредители като бълхите и дървениците, но това не значи, че ще се радвате да пълзят из цялата къща и  да се разхождат по хранителните продукти. Малките нашественици идват заради храната ви, ала можете да обърнете някои хранителни продукти срещу тях. Например, един от най-добрите начини за убиване на мравки е да ги напръскате с лимонов или ментов разтвор.

image117 Направете черта от сол пред мястото, през което мравките влизат в къщата. Ако си мислите, че мравките ще се откажат толкова лесно – лъжете се. Те ще се опитат да намерят друг път към дома ви, затова насипете сол и по первазите на прозорците, праговете на външните врати, около тръбите на водопровода и отоплението, изобщо пред всяко място, през което биха могли да се промъкнат.

 

image116„Ароматизирайте” кухненските шкафове. Напръскайте шкафовете с разтвор от вода и оцет, мента, лимон или канела. Това са миризми, които отблъскват мравките, а и няколко скилидки чесън ще свършат работа, стига да не ви пречат на вас.

 

Друг вариант е да „срежете” мравешката пътека. Намерете входната точка и поставете преграда пред нея (сипете сол, залепете тиксо, напръскайте с оцет), идеята е да спрете другите мравки. След това потопете гъба в сапунена вода и избършете мравките, които са влезли. Изплакнете гъбата и повторете, докато не се уверите, че сте събрали всички мравки.

image114Може да напръскате със смес от спирт, течен сапун и вода. В пръскалка сипете една чаена лъжичка спирт и толкова течен сапун. Допълнете с вода докато останат около 3 см до гърлото на бутилката. Затворете добре и хубаво разклатете. Започнат ли да се образуват мехурчета сте готови да пръскате!

 

 

 

Ако можете да намерите мравуняка, внимателно разкопайте около него и после излейте една кофа вряла вода вътре. Това ще унищожи цялата колония. Ако не сте сигурни, че можете да се справите с цялата колония наведнъж, по-добре не закачайте мравуняка, защото има голяма вероятност оцелелите мравки да си направят свои мравуняци и изведнъж вместо един да имате четири мравуняка в градината си!

image113

Като краен вариант може да използвате инсектицидни препарати, за да се спасите от мравешкото нашествие. Препоръчваме ви да запазите този вариант като крайна мярка, ако нищо друго не помага. Тези препарати са вредни и за хората, предизвикват тежки алергии при децата и домашните любимци, а случайното поглъщане, дори и на малко количество, е животозастрашаващо!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *