Какво е лактозна нетолерантност?

Какво е лактозна нетолерантност?

Според официалната статистика  75% от населението на Земята страда от нетолерантност към лактозата, при българите, в зависимост от изследванията, данните варират от 20 до 50%.

Какво представлява?

При това състояние млечните продукти и по-точно млечната захар лактоза се превръща в проблем за организма. Тънкото черво не произвежда достатъчно лактаза – ензим, който разгражда млечната захар, тя попада необработена в дебелото черво. Там тя раздразнява стените на червото и предизвиква типичните симптоми: чувство на тежест в корема, газове, болки в коремната област и разстройство.

Изследването

Тези от вас, които са наблюдавали тези симптоми при консумацията на мляко, сметана и сладолед, трябва да посетят лекар и да се тестват за нетолерантност към лактозата. Преди прегледа отбележете наблюдаваните от вас симптоми и какво сте яли преди появата им. Лекарят ще препоръча безболезнен дихателен тест, който ще изключи или потвърди диагнозата.

Превенция и терапия

Наличието на подобно неразположение не означава, че никога повече не бива да ядете сладолед или сирене. При повечето хора се проявява леката форма и показват по-слаби симптоми, които се проявяват само при големи количества лактоза. Ако сте от тези, които понасят коремни болки дори след една кофичка сладолед или една чаша мляко, можете да поемате преди хранене таблетки с лактаза, те ще помогнат на стомаха ви да се справи с млечния продукт. Не забравяйте да се посъветвате с лекар преди да преминете към такива медикаменти.

При тежката непоносимост използването на специални продукти без лактоза може да се окаже добро решение, но при всички по-леки случаи е излишно. Намерете своята граница и ако трябва ограничете количествата, отбележете си при кои видове млечни продукти получавате по-силна реакция и ги избягвайте. Консумацията на кисело мляко например (в умерени количества) при повечето хора с  нетолерантност не води до никакви проблеми.

Важно: Лактозната нетолерантност не бива да се бърка с алергията към лактоза. Във втория случай се касае за пълна невъзможност тялото да понесе млечния продукт. Продуктите с отнета лактоза не са решение, защото алергичните хора реагират на протеините. Те трябва да избягват не само млечните продукти, но и тези, съдържащи следи от лактоза – млечна суроватка, мляко на прах.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.