Почистване с натурални продукти

Почистване с натурални продукти

Независимо дали имате малки деца, дали в семейството има хора с алергии или просто желаете да отстраните поредните токсини от ежедневието си; естествените продукти ще бъдат за вас идеална алтернатива на скъпите и вредни почистващи препарати.

Почистване със сол

За да отпушите канала на мивката, изсипете половин купичка готварска сол в него и изчакайте няколко минути; после пуснете силна струя топла вода. По този начин фините кристалчета на солта не само ще отпушат канала, но и ще изстържат мръсотията полепнала по стените му.

Солта също може и да премахва загорели или засъхнали остатъци от храна по тиганите и тенджерите. Поръсете обилно и разтъркайте с чиста гъба.

Ако яденето е прекипяло във фурната, солта пак ще ви дойде на помощ. Докато фурната е още топла, изстържете релефните изгорели частици и поръсете със сол. Оставете да стои няколко минути на топлината, а после изстържете и солта. Забършете с влажна кърпа.

Почистване с оцет

За да почистите замърсяванията по плочките в банята, кухненския плот и други повърхности, използвайте оцетен разтвор. Вземете пръскалка и сипете 1 част оцет и 5 части вода. Напръскайте замърсените повърхности и изчакайте между 5 и 10 мин. Разтъркайте и изплакнете с чиста вода.

Ако желаете да се отървете от неприятни миризми (например от пържена риба), сложете половин купичка оцет в микровълновата печка докато заври, след това я извадете и оставете да изстине във проблемната стая – оцетът ще абсорбира всички миризми, а неговата бързо ще изветрее. Друг начин е да изсипете малко оцет в тавичка и да я оставите на котлона да заври.

Честото приготвяне на кафе или чай в една и съща каничка води до пръстеновидно наслояване по стените й. За да го премахнете, сипете оцет до половината на каничката и го оставете да заври. Нека остане така за една нощ, на сутринта – изплакнете. Ако искате да прочистите кафе-машината, сипете оцет в резервоара и пуснете машината, за да мине през системата.

Почистване със сода

Петната по чашите и чиниите можете да премахнете със сода за хляб. Напълнете съд с 1 част сода и 2 части вода и накиснете чиниите за една нощ. След това разтъркайте и изплакнете. Можете също така да сипете малко количество от содата на гъба и да търкате, в случай, че нямате време за накисване.

Содата бикарбонат има и избелващо действие. Когато перете бели дрехи, сипете половин чаша сода при прахта за пране. Това не само ще избели дрехите и отстрани петната от тях, но и ще почисти цялата система на пералнята.

Почистване с лимон

Металните повърхности се почистват много лесно с лимон. Срежете лимона на две и натъркайте всички метални повърхности, кранчета, както и кухненската мивка. Избършете с влажна кърпа за повече блясък.

Лимон се ползва също и за премахване на миризма от ръцете. Когато сте пипали продукти със силна миризма (риба, чесън, лук), натъркайте малко лимон по ръцете си и ги изплакнете.

Почистване с домат

Киселината, която се съдържа в домата, може да почисти ръцете ви от машинно масло или грес. Натъркайте хубаво ръцете си с домат, изчакайте 2-3 минути и изплакнете.

Лъснете обувките си до блясък със зехтин. Капнете една капка зехтин върху чиста памучна кърпа и избършете обувките. Внимавайте с количеството, една капка е достатъчна да лъснете и двете обувки.

С капка зехтин може да отстраните и остатъци от лепило или етикет, а също така и да придадете блясък на всякакви метални повърхности.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.