Как да научим чужд език?

Как да научим чужд език?

Научаването на поне един или два чужди езика в днешни дни се е превърнало в задължително, но недостатъчно условие за успехи, завързване на повече социални контакти и осведоменост за световните тенденции и развитие. Има и една прекрасна поговорка, която твърди, че като се обръщате към даден  човек на език, който той владее, говорите на мислите му, ако обаче се обърнете на родния му език, вие говорите на сърцето му. За да се чувствате граждани на света и да имате свободен достъп до информация, английският е задължителен, той все повече се налага почти като майчин. За втори чужд език гражданите на Европа е добре да изберат друг европейски език, който да говорят на високо ниво. На хоризонта излиза и нуждата от владеене на трети език – китайски, руски или арабски. Но как се овладява чужд език на високо комуникативно ниво без пребиваване в съответната страна?

  1. Изяснете мотивацията си

Не си ли намерите сериозна причина да изучавате даден език, няма да останете мотивирани в дългосрочен план. Често запознанството с представител на конкретната нация е особено добър повод да изучавате езика. Плановете за развитието  на двустранни бизнес отношения или следване в чужбина също представляват силен стимул. Веднъж започнали, не се отказвайте при първата трудност. Лингвистичното усъвършенстване изисква време, много комуникация и постоянно подобряване на наученото.

  1. Превключете напълно

Най-добрият начин да запомняте бързо и трайно наученото е да превключите почти напълно. Днес сте научили нови думи? Използвайте ги максимално, дори за околните това да е странно, смешно или дори нервиращо. Между уроците се опитайте да говорите, пишете и дори да мислите на чуждия език. При всяка възможност слушайте радио и музика, гледайте телевизия и търсете онлайн информация и видео файлове на изучавания език. Потапянето в културата и ежедневието на страната ще ви помогнат много. Начинът на мислене във всички езици е различен, направете опит да не следвате мисловния модел на своя език. Търсете възможности за комуникация с представители на етноса. В мозъка зоните за разбиране и говор са разделени, ако не говорите няма да създадете връзки между двете функции и като резултат ще разбирате чудесно, но ще се затруднявате в изразяването.

  1. Намерете си спаринг партньор

Потърсете сред роднини или приятели, най-добре брат или сестра, също толкова мотивирана личност, с която да учите заедно. По този начин ще комуникирате, ще си помагате и дори понякога ще се състезавате. Ако не успеете да примамите и друг в своето езиково начинание, сприятелете се с някой от съкурсниците и поддържайте по-активна комуникация. По този начин езикът може да се превърне в повод да завържете нови приятелства.

 

  1. Забавлявайте се

Когато чуете за учене и обикновено от гърдите ви с досада се измъква по някоя въздишка. Ученето обаче става най-лесно и приятно, когато преминава в игра и забавление. Четете текстовете на песни, намерете си книги, интересувайте се от вицове, гледайте забавни предавания, решавайте кръстословици и всичко това на чужд език. Според новите проучвания няма връзка между лесното усвояване на език и възрастта. Следователно, за да учите лесно като дете, трябва да подходите игриво също като него. Не си поставяйте ограничения и задръжки, не се притеснявайте от грешките си. Хората се учат с допускането на грешки, но с възрастта решават, че нямат право на такива. Повечето възрастни отсичат „Не мога да направя това“ вместо „Още не съм научил/а как се прави“. Страхът да не се изложим пред другите е социално наложен товар, който децата в най-ранната си възраст не носят. Ключът към ефективно проведения учебен процес е да си признаете, че не знаете нещо и да го приемете за нещо напълно нормално.

  1. Излезте от комфортната си зона

От спокойното приемане на грешките си отидете с едно стъпало по-нагоре и се подгответе за навлизане в множество неудобни ситуации. Не е нужно всеки път да имате предварително подготвена реч, освободете мислите и говорния си апарат. В началото може и да бъдете смешни, да изпадате в комични или дори неприятни ситуации, но това не бива да ви връща обратно в черупката. Колкото по-често попадате на такива моменти, толкова по-спокойно и с повече насмешка ще приемате грешките си. Важното е да развиете чувство за езика, не го осъзнавате, но докато говорите на майчиния си език именно усещанията ви водят, едва ли разсъждавате за правилата и конструкцията на изреченията в говора си.

  1. Слушайте внимателно

Преди да се научите да правите нещо, обикновено наблюдавате тези, които вече го умеят. С езиците нещата стоят по същия начин – трябва да наблюдавате местните. Всеки език има свои тонове и други специфичности. Говорният апарат на всички хора има еднакви органи и заложби, но привиква първо към майчиния език и му трябва само време, достатъчно насоки, наблюдателност и упражнения, за да се нагоди на друг. Можете да се справите с френското „Р“ не се притеснявайте, французите нямат специално приспособление в гърлото, има българи, при които това се явява говорен дефект и те се с помощта на логопед могат да се справят с проблема си, но нямат стимул, време и желание. Оказва се, че всичко опира до старанието. Специално за гърленото „Р“ можете да правите упражнения с гаргара, след което направете същото като при нея, но без течността. Вмъкнете гърления звук в редица думи и постепенно ще се почувствате свойски. Има езици с гърлено “КХ“, такива с множество възклицания и напеви, със силно „Ш“ или „С“.

  1. Наблюдавайте хората, докато говорят

В предишната точка бе засегната специфичността на всеки говор, а за да го усвоите, трябва да сте наблюдателни. Вгледайте се в движението на устните, участието на гърлото, позицията на езика, свиването на мускулите. Важни са и другите знаци – позиция на тялото, жестикулация и израз на лицето. Според повечето ви сънародници и може би според други етноси имитацията ви може да изглежда смешна, жалка или снобска, но вие не обръщайте внимание. Опитът да се говори с конкретен акцент показва уважение към езика и стремеж към неговото овладяване. Смешни са тези, които говорят собствения си език с акцент;  отдавайте дължимото на всеки език, не ги смесвайте.

  1. Водете си разговори със себе си

Не искаме да ви пратим на 4-ти километър, но това е единствената ви възможност, ако нямате контакти с представители на етноса или не познавате хора, които говорят този език. Изглежда отчаяна мярка, но е по-добре от това да оставите знанията ви да корозират.

  1. Останете позитивни

Бъдете търпеливи и вярвайте в напредъка си, отнасяйте се към грешките на другите с доброжелателство, позволявайте да ви коригират. Ако се натъкнете на трудноприложимо езиково правило не го мразете – направете си хубава таблица, посветете му своята креативност и го превърнете в любимия си урок. Не се нервирайте на строгия учител или амбициозната колежка, която постоянно демонстрира знанията си; почерпете знания и опит от тях, те с удоволствие ще ги споделят. Не оставяйте политически и икономически тенденции или случайни негативни съприкосновения с нацията или етноса да ви разколебаят. Светът е кълбо и се върти: днес това, което носи успех, утре няма да представлява преимущество и обратното -напразните усилия днес, утре могат да се окажат в центъра на вашия живот.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *