Топ 10 на храните, които трябва да избягваме

Топ 10 на храните, които трябва да избягваме

Събрахме 10-те храни и напитки, които задължително трябва да избягвате, не само ако сте на диета, но и ако искате да се живеете здравословно.

Image102

1. Бързи закуски – включват основно бяло брашно, захар, колбаси, пържени картофи или накратко казано: една огромна калорийна бомба, даваща на организма ви токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н

2. Малотрайни колбаси и кренвирши – това не са хранителни продукти, а комбинация от животински остатъци (МОМ – мляни органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото почти няма (под 20%). Често в тях се откриват остатъци от кости. Има и по-фрапиращи случаи като остатъци от клюнове и нокти, дори и тоалетна хартия! Колбасите от този род съдържат много вредни за организма добавки: консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Това е бавна отрова за организма!

3. Чипс и пържени картофи– олицетворението на калорийната бомба. Нищо полезно за организма не ви носят тези храни,  а добавената в тях мазнина повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 гр сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории, докато 100 гр чипс съдържа 550 калории. Изборът е ваш!

4. Сланина и свинска мас – организмът на един млад човек до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст яденето на сланина води до висок холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Пазете се най-вече от продуктите, съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури.

 5. Бяла захар и изкуствени подсладители– бялата захар е най-краткият път за качване на килограми. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. Избягвайте ги!

 6. Сладкиши от типа: вафли, сухи пасти, торти, кроасани и подобни – на всички е ясно защо не са полезни – под надписа „Съдържание“ пише: захар, хидрогенирано растително масло и още няколко „полезни“ вещества с наименования Е79, Е468, Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, това са същите тези хидрогенирани растителни мазнини.

image104

 7. Газирани напитки– особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми, стомашни проблеми като гастрити и колити се причиняват от тяхната употреба. Ако не можете изцяло да се откажете от тях, поне ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-глюкозен сироп, а не с изкуствени подсладители. По-добре преминете на натурални сокове, но от тези без консерванти. Най-полезна обаче си остава обикновената трапезна вода.

 8. Майонеза – ако е домашно приготвена, не е толкова вредна, но ако сте си я купили от магазина по-добре не я яжтe. Както се маже на филията ви, така се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Зачитали ли сте се някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио, но за сметка на това има високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

 9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание на съдържанието на мазнини -между 50 и 70%!

 10. Солети, соленки и подобни–съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с едно изключение – готварската сол. В тези продукти съдържанието на сол е изключително високо, а тя води до високо кръвно, задържа вода в организма и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете до 10 пъти повече сол от нормалното.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *