Вертикални градини в Сингапур

Вертикални градини в Сингапур

Чували сте за едно от старите чудеса на света – Висящите градини на Семирамида. Уви, те са покрити с вековен пустинен прах, но за наше утешение може скоро съвремието ни да стане свидетел на ново чудо – Вертикалните градини на Сингапур.

На глобално ниво се затвърждава тенденцията за изчезване на селата и живот в многомилионни мегаполиси, обхванати от смог, заобиколени от пустеещи замърсени от индустрията земи, които няма кой да обработва. Светът е изправен пред продоволствена криза, а засетите площи намаляват.

Откъде другаде може да дойде реализацията на прекрасната идея за самоизхранване на големите градове чрез вертикално градинарство освен от Сингапур, където 90% от хранителните продукти са внос. Тази страна вече показа завиден успех в тази област с друга вертикална зелена конструкция:

 

Малкият икономически тигър предвижда изграждането на небостъргачи, разположени по течението на реката и изцяло заети със земеделски култури. Плаващите оазиси ще черпят пречистена вода директно от реката и ще предоставят изхранването на местните потребители. Своеобразните сгради ще бъдат снабдени и с хеликоптерни площадки и със специална система, която ще разпределя равномерно слънчевата светлина по цялата повърхност на сградата.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.