Навиците, които вредят на външния вид

Навиците, които вредят на външния  вид

Знаете ли за дамата, която отказала в продължение на десетилетия да се усмихва, за да остане с гладко лице? Ние няма да ви караме да извършвате такива безпочвени жертви, а само да откажете и да устоите на изкушенията на вредните си навици.  Обещаваме предложенията да са по-хуманни от това да престанете да се радвате на живота.

Вредни за лицето

Въздържайте се да докосвате лицето си! Ръцете ви са в постоянен допир с предмети и хора и когато докосвате лицето си, вие пренасяте върху него микроби и мърсотия. Това води до образуване на лишей, гнойни пъпки и черни точки.  Ако обрънете повече внимание, ще останете изненадани  колко често докосвате лицето си.

Не облизвайте устните си! Ако усещате устните си изсъхнали, намажете ги с балсам или гланц (сложете си един в дамската чанта). Облизването на устните ги навлажнява за момент, но слюнката ги изсушава и това води до напукване и лющене. През зимния сезон много хора страдат от напукани устни, за да нямате такива оплаквания,  намазвайте устните си с дебел слой вазелин всяка вечер преди да лягане, особено тези от вас, които спят на включен климатик или парно. Вазелинът лекува и същевременно предпазва устните.

Не търкайте очите си! Кожата около очите е много деликатна и тънка, и постоянното търкане може да причини възпаление или зачервяване на очите и клепачите. Използвайте чиста кърпа или върха на пръстите си (само ако са чисти), за да облекчите дразненето.

Оставете пъпките на мира! Те са запушени пори, пълни с бактерии, които с разраняването пренасяте в кръвта, образува се гнойна раничка, а на нейно място остава белег. На пазара има достатъчно продукти, които ще помогнат за пъпките; можете да се обърнете и към козметик.

Вредни за косата

Не си играйте с косата! Ако имате навика постоянно да пипате косата си, трябва да знаете, че това води до омазняване, замърсяване и заплетени краища. Ако ви пречи, по-добре я връзвайте, но с платнени ластици, защото гумените ластичета накъсват и оплитат косата.

Избягвайте честото използване на сешоар, маша, преса или други загряващи косата уреди. Топлината изсушава косата и може да причини цъфтящи краища, както и сух, нездравословен вид. Преди да ползвате такива уреди, нанесете серум за топлинна защита. Той не само ще предпази косата ви, но и ще придаде допълнителен блясък.

Не мийте косата си всеки ден! Ежедневното измиване със шампоан отмива естествените масла от косата и тя започва да цъфти, да се накъсва и омазнява много бързо. Ако имате коса до раменете, може да я миете през ден, а ако е по-дълга – на всеки три дни.

Вредни за ръцете

Не си гризете ноктите!  Отучването става по-лесно с „горчиви” лакове точно за подобен проблем. Когато сте с такъв лак и тръгнете да си гризете ноктите, получавате много неприятен вкус в устата. Ако имате подобен проблем, този лак ще ви помогне бързо да забравите лошия навик.

Носете ръкавици! В студено време не излизайте навън, дори за малко, без ръкавици. Студът свива и изсушава кожата, а пръстите на ръцете измръзват най-бързо. За да имате красиви ръце с нежна и гладка кожа – носете ръкавици.

Не занемарявайте маникюра си. Ако нямате време да сложите нов лак поне изтрийте стария. По-добре без лак, отколкото с обелен или полу-изтрит. Също така не използвайте нокторезачка или метална пила за нокти, когато правите маникюра си, за да нямате раздвоени и задиращи нокти.

Хидратирайте кожата на ръцете си. Не забравяйте да мажете ръцете си с хидратиращ крем преди да излезете. Редовното предпазване от изсушаване може да направи чудеса с ръцете ви!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.