Как се прави прогноза на времето по местни признаци?

Как се прави прогноза на времето по местни признаци?

Преди създаването на измервателните метеорологични уреди, хората са разчитали на личния си усет и предаваните народни мъдрости, за да се подготвят за капризите на времето. Разбира се метеорологичните познания имат много по-мащабна роля от това дали днес да си вземете чадъра, те имат своето основно влияние в земеделието – да поливат ли фермерите или не, дали да оберат реколтата по-рано и т.н. Можете и вие да се упражните в гадателство, особено ако оставате недоволни от прогнозата по телевизията.

Важно: Прогнозата ще бъде ограничена само до максимум 24 часа и ще се касае само за конкретния район.

Гадаене по небесните светила

Отправете очи първо към Луната – ако има цветен пръстен около нея, много е вероятно през следващите 24 часа да завали. Съществува и научно обяснение за тази взаимовръзка – цветните пръстени се образуват от пречупване на светлината във високи по-влажни въздушни слоеве. Пръстенът около слънцето говори за същото, но гледането към него е изключително опасно за зрението, затова е строго препоръчително да се вглеждате само в луната.

Прогнозиране чрез росата

Ако вечерта сте наблюдавали  ясни Луна и небе, а на следващия ден има много роса или скреж, очаквайте дългосрочна промяна на времето. В случай че заскрежаване и роса не се наблюдават, е много вероятно най-късно вечерта да завали. Причината: росата и скрежта се образуват, когато по-топлият въздух срещне студена повърхност, чиято температура е под тази на наситените водни пари във въздуха.

Мъглата от своя страна представлява роса, която още не е спаднала. По сутрешната мъгла може много добре да се гадае времето. Ако преди обед мъглата спадне и се разнесе, значи времето ще бъде хубаво; но ако се издигне и се задържи, времето ще стане по-лошо.

Разгадаване на облаци и бури

Да прибавим към знаците облаците и вятъра.  В общи линии колкото по-бели са облаците, толкова по-дълго ще се задържи хубавото време.Невинаги можете да разчитате тъмните облаци като сигурен знак за дъжд. Ако обаче ясните контури на облаците започнат бързо да се разнасят, очаквайте в следващите 24 часа влошаване на времето.

Най-големи щети причиняват гръмотевичните бури и би било много добре да можете да ги предвиждате. Статистически в Европа най-много гръмотевични бури стават в късните следобедни часове. Тук става особено интересно, ще познаете идването на буря по радиото. Нагласете радиото на средни вълни и потърсете свободна честота, заслушайте  се – ако се чуват пукащи звуци, това означава, че към вас наближава буря.

Щом вече виждате в далечината мълнии, значи бурята е наблизо. Има обаче възможност да прецените на какво разстояние е и дали се отдалечава или приближава. При разстояние от един километър между  виждането на  светкавицата и чуването на гръмотевицата  минават три секунди. Ако попаднете в гръмотевична буря на открито и няма къде да се подслоните, веднага клекнете ниско долу, краката поставете плътно един до друг и ги обгърнете с ръце, приближете главата до коленете.

Прогноза по залеза и изгрева

Когато слънцето потъва към хоризонта в жълто или бяло и осветява облаците изотдолу, това означава, че времето ще е лошо. За съжаление изпъстрения с червени краски залез без облаци не вещае непременно хубаво време. Често именно тъмния червен цвят подсказва скорошен дъжд.

Ако изгрева е червен, а залезът – сив, предвижда се влошаване на времето. При обратното наблюдение можете да очаквате по-хубаво време.

Гадаене по паяжини

Ако рано сутрин изложените навън паяжини блестят, значи времето ще  се задържи хубав

Наблюдение на самолети

Загледайте дирята на самолетите в небето – ако се разширяват, поради високата влажност на въздуха, предстои влошаване на времето.

Гадаене по поведението на лястовиците

Щом лястовиците започнат да летят ниско, очаква се буря. Причината не е в самите лястовици, а в насекомите, с които те се хранят. Насекомите са много по-чувствителни към промените и когато усетят буря, летят по-близо до земята.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.