Как да купим изправен употребяван автомобил?

Как да купим изправен употребяван автомобил?

Закупуването на автомобил втора ръка е начинание, което има своите финансови позитиви, но крие немалко рискове за бъдещи главоболия. По старото возило има толкова много неща, които може да са повредени или са на път да се повредят, завещаващи ви безконечен престой в сервиза.  Препоръчително е още преди покупката да огледате няколко фактора, за да  сте сигурни, че ще получите движимо имущество с незначителна нужда от подобрения. Прочетете как да извършите физическата проверка преди сключване на сделка.

  1. Външен вид

Внимателно огледайте боята на автомобила. Проверете за ръждиви петна, вдлъбнатини или драскотини. Погледнете колата отстрани – ако има „вълнички” или засъхнали капки, значи колата е пребоядисвана. Прокарайте пръсти по ръбовете между панелите – грапавините означават, че е останало лепило от самозалепваща лента.

Огледайте гумите. Те трябва да са износени равномерно – ако от едната страна са по-износени, това може да се дължи на износени компоненти на волана или окачването (напр. крива рама). Проверете също и дали има резервна гума и в какво състояние е тя.

Потърсете следи от евентуална катастрофа. Никога не купувайте автомобил с повредена конструкция. Проверете седлото (свързва предните калници и се държи за върха на радиатора), не трябва да има заварки, а болтове. Огледайте главите на болтовете за драскотини, ако има, следователно калниците са били сваляни за поправка. Не забравяйте да погледнете за заварки вътре в стълбовете на вратите.

Ако имате възможност погледнете под колата. Прегледайте отделителната система за черни или ръждиви петна, защото това може да показва изтичане. Бръкнете с пръст в ауспуха, мазните сажди означават сериозен проблем с двигателя. Запалете колата – белият дим не е добър знак.

  1. Проверка под капака

Огледайте добре за всякакви вдлъбнатини, изкривявания, пръски от масло над двигателя или ръжда. Всички те могат да бъдат признак, че за колата не са се грижили добре или е повредена. Всеки калник, от вътрешната страна, където се затваря капака, трябва да има VIN номер (идентификационен номер на автомобила;  ако такъв липсва, значи предницата е била сменена.

Проверете маркучите и ремъците. Маркучите не трябва да текат или да са напукани, а ремъците не трябва да са прекалено отпуснати. Все пак не забравяйте, че купувате употребявана кола и ако откриете подобни проблеми, просто си ги отбележете, за да ги подмените по-късно.

Огледайте двигателя за следи от теч или корозия, за да се уверите, че уплътненията му не пропускат. Проверете и резервоара на спирачната течност за същото. Не е нужно да се разясняват последствията от повреда в спирачките, нали? Ремъците на двигателя не трябва да са напукани или засъхнали.

Свалете капачката на маслото. Ако има останала пяна по вътрешната ѝ страна, това означава, че има изтичане на уплътненията. Тогава забравете за тази кола! Вижте състоянието на охлаждащата течност в преливника – мътната кафява течност означава, че не е била сменяна редовно, а също може да има и спукан уплътнител.

Издърпайте пръчката на маслото. Течността при стара кола може и да е тъмна, но не трябва да мирише на изгоряло; то трябва да има нормално ниво.

Проверете ангренажния ремък. Това е основният ремък на двигателя и най-скъп за подмяна. Ако автомобилът е оборудван със стоманен ангренажен ремък, не е необходимо да се притеснявате. Нормалният жизнен цикъл на ремъка е от 60 до 100 хил.км, но точната цифра зависи от производителя.

  1. Проверка на вътрешността на колата

Огледайте седалките за разкъсвания или счупени пружини. Проверете дали седалката се движи напред и назад. Пуснете климатика или парното, за да се уверите, че работи добре при двете функции – затопляне и охлаждане.

Вижте пробега на колата. Това е важно, защото показва как е била карана колата. Средно един шофьор изминава между 17000 и 24000 км за година. Например, ако на километража показва 100000 км, а колата е на 4 години, това означава, че е изминавала по 25000 км на година, което е над средното. Кола над 10 години и на много малко километри също не води автоматично до положителни заключения.

Ако колата е с бордови компютър, обърнете внимание на предупрежденията, които се появяват веднага щом завъртите ключа и запалите двигателя.

Проверете светлините и другите функции на автомобила. Това включва: радио, сензори за паркиране, навигационна система и др.

  1. Пробно каранe

Това вероятно е най-добрият начин да разберете какво е състоянието на колата. Не купувайте кола, която не сте карали.

Изпробвайте дали лесно пали двигателя. Не трябва да се мъчи преди да запали. Следва тест на спирачките -на път без натоварено движение, ускорете до около 50 км/ч и после натиснете спирачките, така че колата да намали бързо, но без да спира. Не трябва да чувствате вибриране на педала на спирачката или да се чува квичащ звук. Това ще означава проблем с накладките. Ако колата се отклони от пътя си, може да има износени кормилни компоненти или нерегулиран спирачен апарат.

Проверете за звуци и трептене при 90 градусов завой. Направете това на ниска скорост. Карайте по прав равен участък и пуснете волана, ако колата се отклони в която и да било посока, значи най-малкото ще има нужда от реглаж на предницата.

  1. Решение за покупка

Вижте сервизната история на автомобила, тя трябва да ви даде някаква информация за ремонтите и проблемите на колата. В идеалния случай, сегашният собственик е водил протокол за обслужването и е готов да ви покаже тази информация. Някои коли не разполагат с документация за техническо обслужване, защото са ги поддържали у дома.

Нека в огледа ви придружи някой, който разбира от автомобили. Ако нямате доверен приятел в автомобилната индустрия може да платите на механик да дойде с вас и да провери колата.

Не плащайте първоначалната цена. Употребяваните автомобили подлежат на договаряне. Това е ясно и за двете страни, така че не се притеснявайте да се пазарите за цената. Ще е от полза, ако докато правите проверка на колата, запишете всички елементи, които са повредени или ще се нуждаят от подмяна. После се обадете в магазини за авточасти, за да проверите цените на резервните части. След като знаете колко ще ви струва ремонтът, решете дали цената, която продавачът иска е реална. Бъдете внимателни, докато правите това, защото някои продавачи могат да се обидят и да се откажат сделката.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.