Как да размразим водопроводните тръби?

Как да размразим водопроводните тръби?

Водопроводните тръби могат да замръзнат поради много причини – от неправилно поставена или некачествена изолация до повреден термостат; при всички положения обаче съществува реална опасност замръзналата вода да спука тръбата и да причини големи щети. Преди всичко останало, внимателно проверете видимите части на водопровода за пукнатини или протичане. Ако откриете пукната или прокапала тръба веднага спрете водата от основния спирателен кран и се обадете на водопроводчик! Ако сте избегнали подобен сериозен проблем, с прилагането на малко топлина или изолация ще размразите тръбите.

1. Откриване на проблемното място

Най-простият и ефективен начин за проверка на видимата част от тръбите е с ръка – плъзнете ръка по тръбите и търсете за област, значително по-студена от другите. Друг начин е да почуквате с дръжката на отвертка или друг предмет и да се ослушвате къде звука е плътен.

Не всички тръби обаче са достъпни за подобен преглед, затова пуснете всички кранове у дома. Ако водата тече през единия кран, а през другият – не, значи замръзналата тръба е между тези два крана. Оставете крановете леко отворени, така ще намалите налягането на водата в тръбите и движението на водата ще спомогне за разтапянето на леда.

Ако разстоянието между двата крана е голямо, първо проверете тръбите, които минават през неизолирани и неотоплени пространства (мазе, таван), близо до студени въздушни отвори или бетон, през въздушни клапани и кранове.

2. Методи за размразяване

– Със сешоар

Ако сте открили проблема при откритите части на тръбите, може да ги размразите по няколко начина. Лесен и бърз начин е затоплянето с най-обикновен сешоар. Движете струята по продължение на тръбата, а не я насочвайте директно, тъй като неравномерното и внезапно нагряване може да спука тръбата. Ако тръбите са метални може да използвате и по-мощни уреди, като пистолет за горещ въздух, но никога ги не използвайте при тръби от ПВЦ, защото ще ги стопите. Външните клапани може да са метални, но често имат гумени шайби или уплътнения вътре в тях, така че тях също ги загрявайте бавно и внимателно.

– С гореща кърпа

Ако нямате възможност да затоплите тръбите със сешоар, друг вариант е да увиете около замръзналото място предварително загрята кърпа. Сложете си гумени ръкавици и накиснете кърпи в топла вода, след което ги увийте здраво около замръзналия участък. Заменяйте с нова топла кърпа на всеки 10-15мин до пълното размразяване на тръбата. Не оставяйте студени мокри кърпи около тръбите!

– Със сол.

Ако проблемната зона е част от канализацията, сипете две лъжици сол в канала. Солта спомага за разтопяването на леда при ниски температури. Може и да разтворите солта в чаша топла вода, но внимавайте да не е гореща, защото от рязката температурна разлика тръбата може да се спука.

– С вентилаторна печка

Ако се окаже, че замръзналата тръба е вътре в стената, използвайте вентилаторна печка или друг бързозагряващ отоплителен уред, и насочете топлината, така че да затопли стената и по този начин да размразите проблемния участък.

Друг вариант е да повишите температурата в стаята до 27-28⁰С и да изчакате 2-3 часа.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *