Как да почистим сняг и лед?

Как да почистим сняг и лед?

Дълбоките снежни преспи са радост за мнозина, но когато стане дума за почистване на снега, всички вкъщи, в блока или пред магазина изведнъж се оказват много заети, прехвърлят си отговорността помежду си или на общината и цялата държава. Не стойте само да цъкате с език и да проклинате племето си, хванете лопатата и поемете отговорността за собствената си сигурност.

1. Започнете рано!

image59 Може да нямате желание рано-рано да чистите сняг, но много по-лесно се рине пресен сняг, който още не е отъпкан.

2. Не използвайте топла вода!

Да, топлата вода ще стопи снега, но има голяма вероятност да превърнете площадката пред дома си в ледена пързалка, което от своя страна представлява предпоставка за сериозни наранявания. В желанието да ускорите работата си, ще си създадете и допълнителен труд, защото ледът е много по-труден за почистване.

3. Помислете къде ще изхвърляте снега!

image58 За да не се изморите бързо, вдигайте лопатата с движение в коленете, дръжте кръста си изправен. Когато изхвърляте снега, завъртайте цялото си тяло, в противен случай чистенето ще натовари гърба ви и повече няма да си помислите да почистите. Движението е следното: правите стъпка напред, загребвате с лопатата (можете да си помогнете с крак) и отмятате внимателно снега на страна. Ако чистите тротоар, до който има тревна площ, изхвърляйте на нея снега. Но ако има сгради по продължението на тротора, трупайте снега на равномерни купчинки по-близо до ръба на тротоара към улицата. Не забравяйте да оставите на равни части пролука между купчинките, за да могат хората да пресичат и да достигат до колите си. Топящият се сняг ще се стича към канализацията и няма да пречи на пешеходците. В случай, че трябва да изчистите по-широка площадка, първо направете пътека през центъра, така ще си осигурите чиста повърхност, по която да вървите, а после започнете да избутвате снега от центъра към стените.

4. Разпръснете сол!

Поръсете с обикновена готварска сол почистените повърхности. Това ще предотврати образуването на лед. На пазара има готови смески за тази цел, но внимавайте да не достигнат до тревата и растенията, или преди да ги купите се уверете, че не са вредни за почвата и растителността. Количество, около една супена лъжица на кв. метър е напълно достатъчно. Ако нямате подръка сол, малко пясък или пепел също ще свърши работа.

Образуваният плътен лед можете да разбивате и с дълго шило или със специална метална ледоразбивачка.

image62

5. Бъдете добър съсед!

Ако знаете, че някой от съседите ви е възрастен човек или има физически недъг и няма възможност да почисти сам – почистете и пред неговия дом. Хванали сте се да чистите, защо да не проявите малко доброта? Една пътечка, колкото да може да се стига от вратата до тротоара няма да ви отнеме много време, нито усилия, а ще е безценна помощ за съседа ви!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *