Как да боядисваме стени?

Как да боядисваме стени?

Гледано отстрани боядисването изглежда лесно и приятно, но когато сами се захванем, а нямаме нужния опит, се получава неособено приятен ефект.

1. Основата

haftgrund  grundieren Нанасяне на грунда

Ако боядисвате нова стена, първо трябва да сложите грунд. Тази основа е много важна, тя предотвратява напластяването на боя по  неравенствата на стената, а също и размиването на цветните пигменти. Грунд можете да намерите в бояджийницата, там можете и да получите характерни за продукта съвети.

Ако обаче вече стената, вече е била боядисвана или има стар грунд, трябва да проверите дали достатъчно добре са се хванали за стената. За тази цел вземете тиксо и го лепнете на стената. В случай че при отлепянето останат парченца по него, това означава, че ще се наложи да свалите боята и да се направи нов грунд. Потъркайте с пръст стената и ако по него остане цветен прах, я измийте с четка, а след като се изсуши, нанесете грунда.

Възможно е да боядисвате и върху тапети, важното е да не са фототапети. Проблематично е и когато тапетът е на места прокъсан или отлепен, тогава ще се наложи да го премахнете. Можете да го  отстраните по-лесно с пара; ако нямате такъв апарат, намерете под наем.

2. Приготовления

lichtschalter-schuetzenПредпазете мебелите, като ги преместите или покриете плътно. За да не нацапате первазите, прозорците, пода, тавана, контактите или други стени,  облепете с хартиена лепенка и найлони.

Разбъркайте добре цвета с дървена бъркалка или със специалното приспособление на бормашината.Това е особено важно при по-тъмните цветове, защото те съдържат повече пигменти, които се отлагат на дъното.

 

3. Техника

streichen2Тъмните тонове изискват и по-специфична техника на боядисване – мокро върху мокро. Вземете валяк с дългокосместа, мека облицовка; добре го напоете с боя. Нанасяйте по-обилно количество върху още мокър пласт. По този начин ще избегнете образуването на линии, които се виждат на светлина. Тъй като ръката упражнява различен натиск в различни зони на стената – горе, долу, в средата – препоръчително е използването на телескопична дръжка, така движенията ще станат по-равномерни. За да няма видими замазвания, боядисвайте цяла стена без почивка.

За первази, кантове, ъгълчета и малки повърхности използвайте четка с подходяща големина.

rollerАко не е оказано друго на опаковката на боята, за предпочитане са валяци от овча вълна. Те поемат най-добре цвета. За да не прекалявате с количеството боя и да не цапате излишно, прокарвайте валяка през специална решетка за прецеждане. В противен случай по стената ще се натрупа прекалено много боя, която няма да изглежда по желания начин след изсъхване.

Преди да преминете към втората ръка изчакайте стената да изсъхне добре. Това се отнася с особена сила за по-тъмните цветове. Въздържайте се дори да виждате пропуснати места или петънца, несъвършенствата ще бъдат по-видими след като стената изсъхне напълно.

Ако правите две съседни стени в различни цветове, предпазете вече изсъхналата стена с хартиена лепенка по ръба. Ако желаете да направите красив чист бял кант между двата цвята, под лепенката може да попадне част от боята, затова преди да боядисате стената, нанесете върху лепенката бяла боя.  Тя ще държи тъмната боя далеч от канта. Махнете лепенката, докато е още мокра стената. Така ще получите съвършен бял кант без зацапвания.

Когато не се касае за бял цвят, е препоръчително да купувате готови цветове, вместо сами да ги омешвате вкъщи. Много трудно е да улучите желания цвят, а трябва да се има предвид, че върху стената изсъхналият цвят обикновено изглежда по-тъмен. Когато ви трябва повече боя, а и за бъдещи ремонти, по-добре купувайте наведнъж, защото дори един и същи тон се различава в някаква степен през различните производствени сесии.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *