Как да премахнем татуировка?

Как да премахнем татуировка?

Татуировката в много племена, дори нации, се възприема като отличителен знак, който отделя индивида от общността или го приобщава към конкретна група. В някои древни общества татусите са белег на аристокрацията или добрия войн, в други носи символиката на робството, а в Далечния Изток още е отличителен знак на организираната престъпност. В много съвременни общества татуировките вече нямат особено значение, в тях даже няма бунт. Превърнали са се в личен избор, украшение или поредна прищявка. Завладяни от моментните си емоции, хората обикновено омаловажават факта, че тази окраска ще стане част от тях за цял живот. Още по-неприятното е, че не всички татуировки отговарят на очакванията и/или са направени непрофесионално. В списъка трябва да бъдат добавени абсурдните саморъчни татуировки, именниците на бивши любови, както и шеговитите  или инфантилни картинки, които много са били харесвани на младини, но с възрастта започват да стоят нелепо.

Ако търсите начин за премахване на нежелана татуировка, има няколко метода, които можете да опитате. Не прибягвайте до саморъчни домашни методи. Независимо от цената, ако сте решени да махнете татуировката, по-добре се обърнете към специалист.

  1. Премахване с лазер

image53 Премахването на татуировки с лазер е един от малкото методи, които не включват рязане на кожата, вместо това изображението се облъчва с високо концентрирани светлинни импулси. Направете си консултация с дерматолог или козметичен хирург  и обсъдете възможностите за лечение, включително колко лазерни сесии ще са необходими, за да премахнете вашата татуировка. Имайте предвид, че има риск от поява на белези, мехури или лющене, а по време на процедурата се усеща болка, напомняща парене.

 

 

 

 

  1.  Дермабразио

При тази процедура, кожата се напръсква с обезболяващ разтвор или се поставя местна упойка,  после се „изстъргва”, докато се стигне до неоцветените слоеве на кожата под татуировката. Процесът може да бъде болезнен, поне през първите 7 – 10 дни след процедурата.  Имайте предвид, че както лазерната операция, така и дермабразиото, може да не се отстранят напълно татуировката.

Тези процедури не се препоръчват, ако сте склонни към образуване на белези или хипер-пигментация.

  1. Оперативно отстраняване 

Ако татуировката ви е малка, може да я отстраните с операция. При тази процедура участъкът се изрязва със скалпел, а краищата се зашиват, като в резултат остава тънък белег от шева.

  1. Крио-хирургия и химически пилинг

При крио-хирургията татуировката се замразява и изгаря с течен азот. Химическият пилинг е подобен на него, но се използват специфични химикали. Имайте предвид, че и двете процедури са много болезнени и може да не отстранят напълно татуировката.

image50

  1. Премахване чрез търкане със сол

Търкането със сол е древен метод за премахване на татуировки,  разработен в Близкия изток. Солта затопля и излющва оцветените слоеве на кожата. При всички случаи обаче съвременните методи като лазерното премахване и дермабразиото са много по-ефективни и намаляват риска от образуване на белези в засегнатия участък.  Неприятното е, че солта може да бъде пагубна за чувствителна кожа и не гарантира успешното премахване на татуировката.

  1. Използване на крем 

Премахването на татуировката с крем  е един от най-безболезнените и евтини варианти. Кремът трябва да се използва ежедневно между 3 и 9 месеца (зависи от дълбочината на татуировката, както и от качеството на мастилото). Крайният резултат не е гарантиран, и зависи от това, дали сте се мазали без да пропускате дни. Препоръчани кремове са TatBGone и Tattoo-OFF.

image52

  1. TCA или трихлороцетна киселина

Използването на комплекти за домашно премахване на татуировки е изключително опасно! Комплектите за отстраняване, съдържащи TCA или други кожни избелващи агенти като хидрохинон или алфа арбутин имат киселинен характер, използват се за химически пилинг  и могат да доведат до сериозни изгаряния и наранявания. Както вече казахме, за предпочитане е по-скъпата терапия, отколкото да понесете сериозни увреждания.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *