Как да се евакуираме бързо при наводнение?

Как да се евакуираме бързо при наводнение?

В рамките на последната година зачестилите наводнения отнеха живота на най-малко 30 души. България не е прорязана от големи пълноводни реки и количествата на валежите рядко надвишават норма, която да не може да бъде овладяна. Въпреки това всяко наводнения оставя след себе си човешки жертви и сериозни материални щети. Това безспорно подчертава човешкия фактор в овладяването и справянето със стихията. Освен лошата инфраструктура и натрупаните с годините проблеми на обезлесяване и неподдържани водоснабдителна, водохранилищна и отводнителна бази, голяма трудност създават и ненавременните евакуационни процедури, неинформираността на населението за правилните действия при бедствия и аварии, а също и подценяването на опасността. Природни бедствия като наводненията, идват бързо и ненадейно. Да се оцелее при наводнение е комбинация от предварителна подготовка и адекватни действия по време на бедствието.

  1. Подготовка

– Нищо не пречи да си направите един „Комплект за оцеляване”. Когато го приготвяте, предвидете храна за поне 12 часа и  по 2 л. вода на член от семейството. Водата е особено важна, тъй като по време на наводнения, питейната вода става негодна за пиене.

– Съветваме ви да сложите консервирана храна, тъй като тя е с дълъг срок на годност и храната няма да се развали, дори да се намокри. Ако имате домашен любимец, сложете и консерва от неговата храна. Не забравяйте отварачката за консерви.

– Сложете в комплекта поне две фенерчета, портативно радио и резервни батерии за тях. Зарядно за телефон също ще е от полза. Вземете по една блуза, панталон, долно бельо и обувки, хубаво ги опаковайте във найлон. Опаковайте и няколко одеяла, дъждобрани и спасителни жилетки. Задължително вземете и дълго здраво въже, ако се наложи някой да бъде изваден от водата.

– Комплектът за първа помощ също е задължителен, както и ако някой член на вашето семейство взима ежедневни лекарства, трябва да сложите по един блистър от тях. Ако някой е с диабет или астма, задължително сложете няколко дози инсулин или резервния инхалатор.

– Не добавяйте нищо излишно, все пак трябва да можете да носите този багаж. Ако семейството ви има повече членове и сакът стане прекалено тежък, можете да направите два по-малки, за да ги носят възрастните. Запомнете обаче, че не той е най-голямата ви ценност – на първо място трябва да помагате на себе си и на членовете на семейството и ако в някакъв момент товарът пречи на вашето безопасно преминаване, по-добре да го изоставите, отколкото някой от хората да изпадне в непосредствена опасност за живота.

– Дръжте документите си на едно място, за предпочитане в огнеупорна и водоустойчива кутия. При бедствия няма да имате време да търсите къде сте сложили застраховката на къщата или колата, къде са личните ви документи, нотариални актове или други документи за собственост. Ако имате документи, свързани с алергии, влошено здравословно състояние или удостоверяващи кръвна група, сложете и тях.

– Идеята е при нужда от евакуация да грабнете сака и кутията с документи и да се отдалечите възможно най-бързо.

– Предварително решете къде ще отидете. Изберете няколко дестинации в различни посоки, които не са на пътя на водата. Без значение дали това ще са къщи на приятели в съседен град, хотел или училище, трябва да се уверите, че всеки член на семейството е запознат със плана за евакуация и знае как да стигне до всяка от точките.

  1. Действие

– Когато моментът настъпи, евакуирайте се незабавно. Придвижете се към по-високи места, далеч от реката или язовира.

– Ако сте били предупредени и имате време, преди да напуснете дома си изключете централно електрозахранването, топлофикацията и газификацията.

– Ако сте с кола, карайте през най-сухите места и по възможно най-краткия път към мястото, което сте избрали. Ако стигнете до ограничителни бариери, не ги заобикаляйте – те са сложени там, за да ви предпазят! Обърнете и потърсете друг път. Ако видите, че водата започва да пълни колата Ви, незабавно спрете и се качете на покрива ѝ. Много от смъртните случаи са свързани с надценяване възможностите на автомобилите. Това, че джипът пред вас току-що е преминал безопасно, не означава, че и вие ще имате същия късмет. Не бързайте за никъде, извършвайте маневрите внимателно, защото едно грешно движение и можете да попаднете в по-бурни води или колата да пропадне в място, където водата е издълбала почвата или асфалта.

– Никога не ходете през бурна вода! Всяко ниво над 15 см може да бъде много опасно. При наводнения водата е мътна, не можете да видите какво се носи с нея и дори да не ви се струва много дълбока, може нещо да ви накара да загубите равновесие и да паднете, с което рискувате да се нараните или водата да ви повлече със себе си. Дори при спокойна водна повърхност носете дълга пръчка, с която да проверявате терена пред себе си!

– Когато вадите някой от водата с въжето, задължително вържете преди това другият му край за здраво дърво или стълб, за да не бъдете завлечени и вие при издърпването.

При първа възможност се свържете със 112 и ако прецените, че преминаването ще е опасно, по-добре изчакайте техниката на Гражданска защита. Винаги на първо място поставяйте живота пред имуществото и внимателно следете предупрежденията на метеорологичните служби.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *